Cunoscut afacerist din Botoşani, băgat la puşcărie înainte de Crăciun! A fost condamnat, definitiv, pentru evaziune fiscală!

Cunoscut afacerist din Botoşani, băgat la puşcărie înainte de Crăciun! A fost condamnat, definitiv, pentru evaziune fiscală!
O instanţă a Curţii de Apel Suceava a redus la aproape jumătate sentinţele dispuse de Tribunalul Botoşani, într-un dosar de evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, ai cărui protagonişti au fost un afacerist botoşănean şi complicii lui, între care şi socrii acestuia.

Condamnat iniţial la opt ani de închisoare, Corneliu Harasim, împuternicit cu procură să desfăşoare activităţi în numele şi pentru SC Ind Silva SRL Botoşani şi SC Horecom Impex SRL, a primit o pedeapsă contopită de patru ani închisoare cu executare şi patru ani pedeapsa complementară a interzicerii anumitor drepturi.

Alexandru Şerban a fost condamnat la trei de ani închisoare pedeapsă principală şi trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, însă instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de încercare de opt ani.

Ştefaniea Şerban a fost condamnată la doi ani şi şase luni închisoare pedeapsă principală şi trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, dar pedeapsa a fost suspendată sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de şapte ani.

Pe durata termenului de încercare, Şerban Alexandru şi Ştefaniea vor fi obligaţi să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi săcomunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

Ieşeanul Iulian Onu a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare şi trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.

Stelian Serediuc a fost condamnat la doi ani închisoare pedeapsă principală şi trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, însă instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani.

Mai mult, inculpaţii sunt obligaţi să plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în solidar între ei şi cu partea responsabilă civilmente S.C. IND SILVA S.R.L. Botoşani, suma de 7.098.459 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Cum sentinţa este definitivă, Corneliu Harasim a fost ridicat miercuri, 23 decembrie, de la domiciliu şi depus în Penitenciarul Botoşani pentru efectuarea pedepsei.




Cei cinci au fost trimişi în judecată în luna iulie 2010, de către procurorii DNA. În rechizitoriul întocmit, s-a reţinut că în perioada anilor 2004-2006, Harasim Corneliu, Onu Iulian, Şerban Ştefaniea şi Serediuc Stelian au creat un circuit financiar prin care SC IND SILVA SRL Botoşani (societatea la vedere) a intrat în relaţii comerciale cu societăţile de tip fantomă, controlate în totalitate de membrii grupului: SC HORECOM IMPEX SRL Bucureşti, SC SOFTICA 100 IMPEX SRL Bucureşti şi SC AGRO-CEREALE 2000 IMPEX SRL Bucureşti, în scopul simulării unui mecanism comercial de circulaţie a mărfurilor (produse cerealiere).

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.987.822 euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA. În scopul de a se sustrage de plata impozitelor şi taxelor datorate statului, inculpaţii au înregistrat în contabilitatea SC IND SILVA SRL Botoşani cheltuieli fictive pe baza unor documente financiar contabile false, folosind firmele de tip fantomă.

Sumele de bani dobândite în mod ilicit au fost transferate în conturile bancare ale societăţilor fantomă de unde au fost retrase integral, după care reintroduse în fondurile legitime ale SC IND SILVA SRL Botoşani cu titlul de aport social, în scopul ascunderii provenienţei.

 

Spune-ne opinia ta