Ministerul Educatiei incearca sa amane plata sumelor restante, castigate de profesori in instanta, trimitand scolilor cereri tip de amanare a deciziilor tribunalului.
Catre toate unitatile de invatamant din tara, prin intermediul Inspectoratelor scolare, au fost trimise, luni, adrese prin care li se solicita acestora o situatie, cu respectarea a sapte puncte, ce urma sa fie trimisa marti.
Concret, este vorba de un raport privind dosarele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, ce au ca obiect "anularea deciziilor de reincadrare, emise la data de 1 ianuarie 2010, si obligarea la emiterea deciziilor de reincadrare cu valoarea de 400 de lei a coeficientului 1.000, prevazuta de Legea 221/2008".
Se cerea, in continuare, numarul dosarului, partile implicate, faza procesuala, termenii si cererile de chemare in judecata atasate. (Legea 330/2009)
De asemenea, prin aceeasi adresa, se dorea o centralizare a dosarelor solutionate, executorii, precizarea fazei de executare, inexistenta pe rol a unor astfel de dosare, daca scolile au fost chemate in instanta, pentru o cauza ca cea din paragraful prim al textului de fata.
Institutiile de invatamant sunt rugate ca in toate dosarele aflate pe rol, indiferent de stadiul procesual, care au ca obiect drepturi ce deriva din aplicarea Legii 221/2008 sa fie facute "cereri de amanare pana la solutionarea recursului in interesul legii formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".
Spre finalul adresei se dau modele de cereri, conform O.G.nr. 22/2002, adresate tribunalului, prin care se solicita termen de gratie sau plata esalonata a sumelor datorate de la momentul dispunerii reincadrarii si pana la 1 ianuarie 2012. Acolo unde sunt executari silite, acestea sa fie suspendate, pana la pronuntarea instantei.
Toate cu motivatia ca Ministerul Educatiei ia in considerare dezechilibrul bugetar ce s-ar crea prin plata drepturilor salariale castigate in instanta, de catre profesori, asa cum au fost dispuse prin hotarari judecatoresti, iar pe de alta parte ca nu ar mai exista bani pentru salariile acestora pana la sfarsitul lui 2011.
Se indica unitatilor scolare sa formuleze cererile in regim de urgenta, sa specifice ca judecata se poate face si in lipsa, conform art. 242, alin. (2) Cod Procedura civila.
Contactat telefonic, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a declarat pentru Ziare.com ca a primit semnale de la liderii din tara si ca i se pare "revoltator" faptul ca Ministerul Educatiei trimite un model de cerere de amanare a judecarii cauzei.
Aceasta pentru motivul ca se asteapta rezultatul recursului in interesul legii promovat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si justitie, la data de 26 ianuarie 2011, in scopul interpretarii si aplicarii unitare a dispozitiilor Legii 221/2008.
"Este un adevarat hatis, sunt tot felul de hotarari in dosarele cu pricina, iar Federatia noastra cauta impreuna cu juristul solutiile potrivite, in scopul limpezirii situatiei create in invatamant. Vrem sa ajungem la CEDO, dar pana acolo trebuie sa parcurgem toate caile de atac", a incheiat Constantin Ciosu. (Ileana Mladinoiu, ziare.com)
Cum vrea Ministerul Educatiei sa lase profesorii fara banii castigati in instanta
Stiri Botosani Wednesday, 16 February 2011 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!
astăzi, 12:40
În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...
În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!
astăzi, 11:37
Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...
Adevărul despre răscoala de la 1907. Cum a început revolta și cât de antisemită a fost, de fapt!
astăzi, 10:30
A fost un eveniment major al istoriei românilor, dar care a născut controverse, mai ales din cauza transpunerii ideologice a evenimentelor în perioada comunistă. Răscoala de la...