Cum vrea Ministerul Educatiei sa lase profesorii fara banii castigati in instanta

Cum vrea Ministerul Educatiei sa lase profesorii fara banii castigati in instanta

 DANIEL FUNERIU  

Ministerul Educatiei incearca sa amane plata sumelor restante, castigate de profesori in instanta, trimitand scolilor cereri tip de amanare a deciziilor tribunalului.

Catre toate unitatile de invatamant din tara, prin intermediul Inspectoratelor scolare, au fost trimise, luni, adrese prin care li se solicita acestora o situatie, cu respectarea a sapte puncte, ce urma sa fie trimisa marti.

Concret, este vorba de un raport privind dosarele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, ce au ca obiect "anularea deciziilor de reincadrare, emise la data de 1 ianuarie 2010, si obligarea la emiterea deciziilor de reincadrare cu valoarea de 400 de lei a coeficientului 1.000, prevazuta de Legea 221/2008".

Se cerea, in continuare, numarul dosarului, partile implicate, faza procesuala, termenii si cererile de chemare in judecata atasate. (Legea 330/2009)

De asemenea, prin aceeasi adresa, se dorea o centralizare a dosarelor solutionate, executorii, precizarea fazei de executare, inexistenta pe rol a unor astfel de dosare, daca scolile au fost chemate in instanta, pentru o cauza ca cea din paragraful prim al textului de fata.

Institutiile de invatamant sunt rugate ca in toate dosarele aflate pe rol, indiferent de stadiul procesual, care au ca obiect drepturi ce deriva din aplicarea Legii 221/2008 sa fie facute "cereri de amanare pana la solutionarea recursului in interesul legii formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Spre finalul adresei se dau modele de cereri, conform O.G.nr. 22/2002, adresate tribunalului, prin care se solicita termen de gratie sau plata esalonata a sumelor datorate de la momentul dispunerii reincadrarii si pana la 1 ianuarie 2012. Acolo unde sunt executari silite, acestea sa fie suspendate, pana la pronuntarea instantei.

Toate cu motivatia ca Ministerul Educatiei ia in considerare dezechilibrul bugetar ce s-ar crea prin plata drepturilor salariale castigate in instanta, de catre profesori, asa cum au fost dispuse prin hotarari judecatoresti, iar pe de alta parte ca nu ar mai exista bani pentru salariile acestora pana la sfarsitul lui 2011.

Se indica unitatilor scolare sa formuleze cererile in regim de urgenta, sa specifice ca judecata se poate face si in lipsa, conform art. 242, alin. (2) Cod Procedura civila.

Contactat telefonic, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a declarat pentru Ziare.com ca a primit semnale de la liderii din tara si ca i se pare "revoltator" faptul ca Ministerul Educatiei trimite un model de cerere de amanare a judecarii cauzei.

Aceasta pentru motivul ca se asteapta rezultatul recursului in interesul legii promovat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si justitie, la data de 26 ianuarie 2011, in scopul interpretarii si aplicarii unitare a dispozitiilor Legii 221/2008.

"Este un adevarat hatis, sunt tot felul de hotarari in dosarele cu pricina, iar Federatia noastra cauta impreuna cu juristul solutiile potrivite, in scopul limpezirii situatiei create in invatamant. Vrem sa ajungem la CEDO, dar pana acolo trebuie sa parcurgem toate caile de atac", a incheiat Constantin Ciosu. (Ileana Mladinoiu, ziare.com)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
10

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
55

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
55

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...