Cum vor utiliza firmele din 1 ianuarie 2014 facturile in forma electronica?

Facturile in forma electronica pe care firmele le vor putea emite si transmite de anul viitor partenerilor comerciali vor presupune pentru emitenti indeplinirea anumitor conditii. Astfel, o conditie esentiala pentru utilizarea acestei forme de facturare este ca partenerii comerciali sa accepte sa primeasca documentele in format electronic, au declarat specialistii contactati de AvocatNet.ro. In plus, din cauza complexitatii facturilor in forma electronica, aceste documente vor fi verificate nu doar de inspectorii ANAF, ci si de personalul din cadrul Ministerului Comunicatiilor.

De la inceputul anului viitor firmele vor putea sa isi inregistreze toate operatiunile comerciale prin mijloace electronice, astfel ca vor putea trimite online partenerilor de afaceri facturi emise in acest format, se precizeaza in Legea nr. 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 509 din 24 iulie 2012.

Actul normativ a adus completari importante fata de prevederile existente in Codul Fiscal, stabilind ce caracteristici trebuie sa indeplineasca persoanele impozabile pentru a emite facturi in format electronic, dar si cum trebuie transmise aceste documente beneficiarilor.

Specialistii contactati de AvocatNet.ro sustin ca facturile eletronice trebuie trimise si primite in format electronic si mai ales este necesar ca destinatarul sa accepte sa primeasca documentele in format electronic.

De asemenea, din cauza nivelului ridicat al cunostintelor tehnice pe care le presupune intregul sistem al facturilor in format electronic, este de preferat ca sistemul sa fie externalizat unui furnizor de servicii de emitere si transmitere a documentelor in format electronic.

Ce este factura in forma electronica?

Potrivit Legii nr. 148/2012, factura in forma electronica este documentul ce caracterizeaza in mod unic si neechivoc schimbul sau vanzarea de bunuri ori servicii, semnat cu semnatura electronica si purtand marca temporala, care contine datele cuprinse in formularul facturii si care este emis si gestionat utilizand sisteme informatice.

Mai exact, factura electonica este un document gestionat in format electronic (adica fisierul electronic are una din extensiile: .docx,.pdf,.xlsx, .xml sau altele) care contine datele obligatorii ale unei facturi.

Citeste material complet pe avocatnet.ro


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tăieri dure la Guvern: Demnitarii rămân fără cafele și bufete, fără ospătari și își conduc singuri Daciile!

astăzi, 17:35

Demnitarii nu mai au voie la mese festive, bufete sau cafele pe bani publici, iar mașinile de serviciu vin fără șofer! Statul taie în carne vie la Cancelaria premierului, unde bugetul pe 202...

AJPIS Botoșani a efectuat astăzi, 18 iulie 2025, plățile pentru mai multe drepturi sociale!

astăzi, 17:00

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani a efectuat astăzi, 18 iulie 2025, plățile pentru mai multe drepturi sociale. Este vorba de: - alocația lunară d...

(P) Cum te poate ajuta un credit de nevoi personale să-ți transformi visurile în realitate

astăzi, 16:40

Fiecare dintre noi are o listă, mărturisită sau nu, cu dorințe amânate. Poate visezi la o mașină nouă sau ți-ai dori să-ți renovezi casa așa cum ai visat-o de ani de zile, poate vrei ...