Cum vedea Elena Ceausescu problema doctoratului in strainatate

Documentul din custodia Arhivelor Nationale este elocvent pentru viziunea sotilor Ceausescu fata de invatamantul romanesc, in general, si fata de studiile doctorale din strainatate, in special.

"Tov. Paul Niculescu (ministrul Educatiei si Invatamantului - n.red.): Noi avem astazi la studii universitare si la studii de doctoratura in strainatate circa 400 de oameni, 100 isi suporta integral cheltuielile de scolarizare.

Deci in cadrul schimburilor de burse in strainatate avem circa 300 de oameni. In propunerile mentionate eu am aratat ca consider ca este putin ce avem, pentru ca daca impartim 300 la numarul anilor de studii, inseamna 60-70 studenti pe an.

Ori, noi suntem de parere ca cu tarile socialiste ar trebui sa facem schimb reciproc de oameni la studii. Chinezii au propus sa trimitem noi la ei si ei la noi. Avem oameni care trebuie sa cunoasca China, Japonia, tarile arabe.

Ce modificari sunt in plus? Intai, este o restrangere a legislatiei. In al doilea rand, precizam in ce domenii putem trimite in strainatate, lucru care nu s-a facut in trecut. Se spune clar: se trimite in strainatate numai pentru domeniile in care nu putem pregati in tara, adica pentru limbi straine si pentru specialitati de varf, de exemplu in domeniul otelului, energiei nucleare etc.

In al treilea rand, se spune ca nu trimitem la studii in stiinte sociale. Acest lucru s-a hotarat la Comitetul Politic Executiv. Este o indicatie a tov. Nicolae Ceausescu. Insa trebuie sa reflectam daca trebuie sa punem acesta in decret.

(De teama uniu protest international, mai ales ca regimul Ceausescu isi asumase aceste obligatii prin semnarea Pactului Drepturilor Omului - 1974 - si a Actului final de la Helsinki - 1975 - n.red.)

Pe urma, este o reglementare foarte clara a modului de trimitere. Se fac propuneri pe o perioada mai lunga, se supun aprobarii la conducerea partidului domeniile in care suntem interesati si dupa aceea se face actiunea de selectionare si trimitere. Am introdus ca element nou concursul, care sa fie public...

Daca vrem sa trimitem oameni in strainatate, trebuie sa cream si conditii corespunzatoare. Daca punem chestiunea sa nu dam nimic pentru intretinerea familiilor, nu vom trimite niciun om la doctorat, pentru ca nimeni nu va putea pleca in aceste conditii.

Tov. Elena Ceausescu: As vrea sa intreb: vine fiecare cu cate o masina dupa ce face trei ani de zile doctoratul in strainatate?

Tov. Niculescu Paul:(S-a prefacut ca nu i-a inteles intrebarea, raspunzandu-i altceva - n.red.). Daca sotia lucreaza in tara, nu ii platim nimic.

Tov. Elena Ceausescu:(insista - n.red.) Toti cei care au plecat au venit cu masina din strainatate.

Tov. Niculescu Paul: As ruga foarte mult sa obtinem aceasta reglementare care dureaza de aproape un an de zile. Anul acesta nu am trimis niciun student bursier in strainatate. Am pierdut toate bursele primite gratis.

Tov. N. Ceausescu: Nu este nicio nenorocire.

Tov. Elena Ceausescu: Este mai bun invatamantul din Romania. Eu sunt pentru o reglementare si, intr-adevar, ceea ce se trimite sa fie cu aprobare".

Dialogul din C.P.E.x. este sugestiv pentru mentalitatea cuplului conducator inca din anul 1975. Mentionam ca acest gen de parcimonie si neincredere in ideea de deschidere pentru educatia in Occident s-a agravat pe masura imbatranirii decidentilor. (cultural.bzi.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

astăzi, 20:45

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

astăzi, 20:20

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...