Care sunt cele mai bune tipuri de carne

Calitatea unui sortiment de carne ţine nu numai de animalul de la care provine, cât şi de modul în care acesta este crescut. "Orice carne e cu atât mai bună, cu cât animalul e crescut pe cât posibil într-un sistem natural", spune dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Plecând de la acest aspect, dar şi de la proprietăţile nutritive ale fiecărui tip de carne, am întocmit, cu ajutorul specialiştilor, un top al celor mai sănătoase sortimente de carne.

1. Peştele

Cei mai mulţi nutriţionişti şi specialişti în alimentaţie pun pe primul loc în topul cărnurilor sănătoase peştele. "Acesta e cu atât mai sănătos cu cât este mai sălbatic", declară prof. Mencinicopschi. Cele mai bune sortimente sunt heringul, sardinele, scrumbia de Dunăre şi somonul. În cazul ultimului tip de peşte sunt indicate inclusiv sortimentele de crescătorie.

2. Vânatul

Pe locul al doilea în topul întocmit de medici se situează carnea de vânat. "Conţine foarte puţină grăsime, inclusiv cea de mistreţ", subliniază specialistul. Pentru a beneficia însă de proprietăţile acestui aliment este important ca mâncarea să fie preparată corespunzător.

"Înainte să fie gătită, carnea de vânat se ţine în pene sau în blană o anumită perioadă de timp, în funcţie de animal şi de anotimp. Iarna, vânatul cu blană poate fi ţinut chiar şi o zi-două", explică Mencinicopschi. Acest proces se numeşte fezandare şi are ca scop frăgezirea cărnii. Cele mai bune sortimente sunt cele provenite de la ierbivore (căprioară, cerb), dar şi cele de pasăre (fazan, raţă sălbatică).

3. Tipuri rare de de porc


Următoarea în top este carnea de porc din rase primitive. Un exemplu este Pata Negra, o specie de porcine crescute în sălbăticie, în zonele împădurite din Spania. Din el se obţine jambonul Jabugo sau Serano, un preparat care conţine foarte puţină grăsime.

4. Pasărea "de la sol"


Pe locul al patrulea este carnea de pasăre. "Pentru că la noi carnea de pasăre ecologică e foarte scumpă, sunt de preferat sortimentele din păsări crescute la sol, cât mai aproape de natură", sfătuieşte Gheorghe Mencinicopschi. Puteţi opta pentru pui, curcan, raţă sau chiar struţ.

Avantajul cărnii de pasăre este că grăsimea poate fi îndepărtată foarte uşor, spre deosebire de carnea de porc sau vită, unde nu poate fi separată de muşchi. Pentru a nu dăuna organismului, carnea albă (de pasăre) ar trebui consumată în medie o dată pe săptămână, spre deosebire de peşte, care se recomandă de două ori pe săptămână.

5. Carnea roşie

Cea mai nocivă este carnea roşie (nu şi pentru tineri). "Carnea de porc şi cea de vită sunt foarte bogate în fier, iar la adulţi, în special după 40 de ani, excesul poate duce la depunerea de fier pe ţesuturi", avertizează specialistul în alimentaţie.

Acest tip de carne ar trebui consumat cel mult o dată pe lună, în cantităţi care să nu depăşească 100 de grame de persoană. În schimb, în cazul tinerilor, carnea roşie este chiar recomandată, spune Mencinicopschi. Copiii pot consuma şi ei orice tip de carne.

"După 2-3 ani, este bine să se înceapă cu o carne uşoară (pasăre, peşte, vânat) şi să nu li se dea mai multe tipuri de carne în acelaşi timp", sfătuieşte Mencinicopschi.

La fel de importantă precum alegerea sortimenului de carne este şi forma în care alimentul este consumat. Specialiştii vă sfătuiesc să evitaţi pe cât posibil carnea procesată (salam, şuncă, crenvurşti) deoarece conţine foarte multă grăsime, sodiu, aditivi alimentari, agenţi de întărire şi foarte puţină carne.

www.doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atelier catehetic în Protopopiatul Dorohoi pentru preoții care vor participa la Concursul Național Catehetic 2025! (Foto)

astăzi, 12:40

Luni, 20 ianuarie 2025, parohia „Înălțarea Domnului” din Ibănești, protopopiatul Dorohoi, a găzduit un atelier de formare și scriere de proiecte destinat preoților din Arhiepi...

Un copil de nouă ani și un adult, transportați la spital după un grav accident!

astăzi, 12:25

Pompierii militari suceveni au intervenit cu o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD şi un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean la un accident produs pe raza municipiului Suce...

Acțiune a polițiștilor pentru prevenirea accidentelor rutiere. 22 de șoferi depistați cu viteză peste limită și opt permise de conducere reținute!

astăzi, 12:15

La data de 20 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rut...