Cum va arata viitoarea lege a educatiei, nasita de Ecaterina Andronescu cu acordul sindicatelor: O revenire la treapta de la clasa a X-a, examen de admitere la liceu si BAC profesional

Proiectul unei noi Legi a Educatiei va fi lansat in dezbatere in iunie, iar necesitatea acestei legi s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele, a anuntat ministrul Educatiei. Singurele modificari despre care Sorin Cimpeanu a vorbit pana acum se refera la admiterea la liceu si la statutul personalului didactic. HotNews.ro i-a contactat pe liderii sindicatelor din invatamant, pentru a afla ce contine noul proiect de act normativ. "O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul. (...) Nu a fost discutat cu noi, inca; este promisiunea doamnei Andronescu", a declarat Simion Hancescu, presedintele FSLI. Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret", a afirmat ca BAC-ul profesional ar trebui gandit foarte serios, putem discuta despre admiterea la liceu si despre treapta a doua.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat in urma cu o saptamana ca s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele necesitatea unei noi Legi a educatiei si ca termenul de finalizare a noii legi e sfarsitul anului. "Din moment ce se lucreaza la un nou proiect de lege a educatiei, nu cred ca mai are sens sa aducem modificari in actuala lege a educatiei", a precizat atunci Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a adaugat apoi, intr-o conferinta de presa la sediul PSD, ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica in iunie, ca printre modificari se afla admiterea la liceu si ca se discuta si realizarea mai multor legi: "variantele fiind o lege a educatiei pentru preuniversitar, o lege a invatamantului superior si, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru intreg sistemul de invatamant, care sa includa si pre-universitarul si universitarul si statul personalului didactic", relateaza Agerpres.

Contactat joi de HotNews.ro pentru a afla care este proiectul de lege pe care se poarta discutiile in acest moment, ministrul Sorin Cimpeanu a afirmat, via SMS: "Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului; pornim de la o baza si vom vedea care va fi rezultatul dezbaterilor si cat de mult sau de putin va semana varianta de la finalul dezbaterii publice cu cea existenta acum. Proiectul de lege va trebui sa includa solicitarile/asteptarile cadrelor didactice, elevilor, studentilor si angajatorilor, intr-o maniera echilibrata si coerenta, fara a neglija in niciun fel elementele de progres generate de legislatia in vigoare in acest moment in domeniul educatiei".

Intrebat care sunt elementele de progres din actuala lege pe care le va pastra in proiectul viitoarei legi, ministrul a raspuns: "Sunt multe lucruri pe care nu numai eu, ci majoritatea celor implicati in educatie le considera a fi corecte, necesare si binevenite, dupa cum sunt alte lucruri ce trebuie revizuite; o enumerare a acestora depaseste cu siguranta cadrul unei simple discutii; in acelasi timp, ce pot sa va spun este ca nu sustinem schimbari bruste, care ar putea sa destabilizeze un sistem de importanta celui al educatiei".

Simion Hancescu, presedintele FSLI: Draftul legii nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro ca draftul legii "nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu. (...) Au fost discutii din 2009, din 2010. O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul".

Liderul de sindicat din preuniversitar a afirmat pentru HotNews.ro ca principalele modificari ce vor fi introduse in sistemul de educatie sunt: "reintroducerea examenelor de admitere la liceu - s-a demonstrat ca orientarea scolara a fost gresita, eventual treapa la clasa a X-a, admitere la facultate, regandit sistemul de evaluare, inclusiv evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a care sunt inutile, o pierdere de timp", arata Hotnews.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DSP Botoșani a demarat campania de eliberare a spațiilor publicitare din oraș! (foto)

astăzi, 17:15

Campania a demarat deja, de pe stâlpii care deservesc rețeaua de electricitate din mai multe zone ale orașului fiind dezafectate panourile publicitare deteriorate sau care nu fac obiectul unor...

Jandarmeria Botoșani la bilanț: Evaluarea activității și a rezultatelor obținute în anul 2024!

astăzi, 16:00

În dimineața zilei de joi, 23 ianuarie, la sediul Jandarmeriei Botoșani s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani...

O femeie de 88 de ani a donat un palton cu 4.000 de euro, Poliția a intrat pe „fir”!

astăzi, 15:35

Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată, miercuri dimineață, prin apel 112 de o suceveancă, în vârstă de 88 de ani, care a reclamat că în urmă cu aproximativ două săpt...