Cum transformi gunoiul de la păsări în cel mai bun îngrășământ pentru cultura de legume
Stiri Botosani Saturday, 21 May 2016 ActualitateFolosirea gunoiului de găini, de la rațe sau de la porumbei are la bază un principiu: ca păsările de la care provine să fie hrănite doar cu vegetale și cât mai natural. În acest fel, și calitatea viitorului îngrășământ va fi mai ridicată. El se adună și se păstrează în magazii sau șoproane, unde să nu fie expus razelor de soare, acoperit fie de un strat de pământ, fie de folie închisă la culoare.
Pentru a fertiliza un hectar de teren agricol, aveți nevoie de circa o tonă, o tonă și jumătate de gunoi de pasăre. Cantitatea se aplică atât pentru cultura de legume, cât și pentru cea de pomi fructiferi. Fertilizarea se poate aplica și local în cuib sau pe rând în cantitate de 400-500 kg/ha.
Gunoiul de păsări poate fi administrat atât direct, cât și în soluție. Astfel, un kilogram de găinaț se pune cu 4-10 litri de apă, iar soluția se aplică în perioada de vegetație a legumelor precum tomate, gulii sau dovleceii.
Cea mai eficientă metodă de a folosi gunoiul de la păsări este prin lăsarea lui să putrezească timp de un an înainte de afi încorporat în sol. Mai mult, găinațul devine un fertilizator perfect dacă este amestecat cu un alt compost sau cu sol în concentrație de 10%. Aplicat după fermentare, furnizează plantelor nutrienții de care acestea au nevoie, arată lucrările de specialitate.
Ce gunoi de pasăre este cel mai fertil
Gunoiul de păsări are un conținut dublu, uneori chiar de patru ori mai mare de nutrienți decât gunoiul de grajd. Pe primul loc ca și eficiență este gunoiul de găină, urmat de cel de rațe și cel de gâște. Este bun și cel de la porumbei sau alte păsări, dar este mai greu de adunat cantitățile necesare pentru a fertiliza un solar sau o grădină mai mare.
Atenție! Cel mai mare risc am folosirii gunoiului de pasăre ca fertilizant este cel privind buruienile pentru că odată cu hrana, multe păsări înghit și semințe, încheie sursa citată.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Performanță națională la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani!
Colegiul botoșănean a fost reprezentat cu succes la Concursurile Naționale din cadrul Taberei Naționale de Astronomie și Astrofizică "Marian Dacian Bica" Vatra Dornei. În peri...
Cu ce se laudă o șoferiță! (Foto, Video)
O blondă la volan lovește un automobil. Din mașina lovită iese șoferul și o întreabă: -Măcar ai dat examen pentru permis? -Desigur! Și spre deosebire de tine, de mai multe ori!...
Calendar ortodox, 9 ianuarie: Sf. Mc. Polieuct; Sf. Ier. Petru, Episcopul Sevastiei
Sfântul Mucenic Polieuct (†255) a trăit pe vremea împăraţilor Deciu (249-251) şi Valerian (253-260) şi era ostaş de seamă în Meletina Armeniei. El făcuse legămâ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.73 secunde