Cum se explică visele premonitorii

Cum se explică visele premonitorii
Tuturor ni s-a întâmplat cel puţin o dată să visăm ceva ce apoi s-a întâmplat. Oare avem cu toţii puteri supranaturale sau există o altă explicaţie pentru visele premonitorii?

Explicaţii ar fi multe, însă niciuna nu este acceptată de toţi specialiştii în domeniu, mai ales că sunt şi vor fi mereu persoane care cred în capacitatea oamenilor de a vedea dincolo de aici şi acum.

Ce sunt visele premonitorii

În general, când vorbim de vise premonitorii ne gândim la acelea care ne arată ceva din viitor. Însă există vise premonitorii şi vise precognitive, diferenţa între ele fiind destul de subtilă.

Precogniţiile, fie că vin în vis sau în stare de veghe, se referă la informaţii despre viitor pe care nu le dobândim prin intermediul celor cinci simţuri, deci nu sunt percepţii senzoriale, ci extrasenzoriale. Precogniţiile sunt informaţii despre situaţii concrete, întâmplări, stări de fapt.

În schimb, premoniţiile sunt mai degrabă senzaţii vagi. Nu ştii exact ce se va întâmpla, dar ştii că urmează ceva. Şi de obicei e vorba de ceva rău, căci senzaţiile vagi de care vorbeam sunt în general anxietatea, neliniştea, teama.
Visele pot fi atât precognitive, cât şi premonitorii, diferenţa fiind de obicei foarte vagă.

De ce ştiinţa nu acceptă visele premonitorii

Ca şi alte forme de percepţie extrasenzorială, precogniţia şi premoniţia nu sunt acceptate în lumea ştiinţifică pentru că nimeni nu a reuşit să facă niciodată vreo demonstraţie, deşi există cazuri faimoase de vise premonitorii şi precognitive, precum şi foarte mulţi oameni care susţin că le au frecvent.

Totuşi, este greu de cercetat dacă visele premonitorii sunt reale sau nu pentru că ele sunt în mod clar fenomene ce sfidează principiile general acceptate ale ştiinţei, în special acel principiu care spune că efectul nu poate avea loc înaintea cauzei.

Cum se explică visele premonitorii

Totuşi, ştiinţa, mai exact psihologia, a găsit explicaţii posibile pentru visele premonitorii. Explicaţiile nu ţin de un al şaselea simţ, nici de vreo putere supranaturală, ci de caracteristicile memoriei umane, precum şi de teoria probabilităţilor.

Îţi aminteşti ce vrei – o persoană care consideră că are adesea vise premonitorii îşi poate aminti de pildă 10 ocazii în care visele au fost corecte, deci se crede dotată cu puteri supranaturale. Însă nu pune la socoteală visele care au fost greşite şi care, desigur, sunt mult mai multe decât cele reale. În cursul unei vieţi poţi avea mii sau poate zeci de mii de vise. Ce înseamnă 10 vise corecte din 10.000? Înseamnă 10 coincidenţe...

Teoria probabilităţilor – În noaptea premergătoare prăbuşirii unui avion, miliarde de persoane dorm şi visează. Din miliarde de vise este foarte probabil ca măcar câteva zeci să fie legate de prăbuşirea unui avion, fie pentru că persoana în cauză urmează să călătorească astfel şi îi e frică, fie pentru că a văzut un film pe aceasta temă sau din cine ştie ce alt motiv. Văzând la televizor ştirea despre avionul real prăbuşit, fiecare din cele câteva zeci de persoane va crede că a avut un vis premonitoriu.

 

MATERIAL COMPLET AICI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
23

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
71

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
356

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...