Cum scapi de executarea silită. Sfatul avocatului!

Atunci cand e executata silit, persoana este urmarita, amenintata cu evacuarea si recuperatorii de creante - camatarii, mai bine spus - o ameninta cu inchisoarea, ajungandu-se de multe ori in sfera amenintarilor personale.

Putem compara o persoana executata silit cu o persoana care este urmarita penal si urmeaza sa-si piarda libertatea, atunci cand discutam despre emotiile succedate de aceasta procedura ingrata.

Din pacate, procedura executarii silite s-a transformat demult intr-o procedura de imbogatire pentru unii si de saracire totala pentru altii.

De intrebat ar fi - din moment ce la prima licitatie nu se prezinta nimeni, practica fiind deja cunoscuta, cand imobilul are o oarecare valoare comerciala, asta in conditiile in care raportul de expertiza nu este comandat, la a doua licitatie pretul scade la 75% - ce rost mai are sa avem legi care "protejeaza" interesele debitorilor, daca oricum ele pot fi evitate cu usurinta.

De asemenea, in acceptiunea Codului de Procedura Civila, raportul de evaluare nu este un act de executare fiind intocmit de catre expert, astfel ca - din punctul meu de vedere - nu are termen de contestatie la executare de 15 zile, desi in mod eronat o parte dintre instante asta retin.

Contestatia la executare si metode de a bloca o executare silita

Contestatia la executare este singurul mijloc prin care un debitor executat silit poate sa opuna creditorului orice nemultumire pe care o are cu privire la executarea silita pornita impotriva lui.
Atunci cand discutam despre punerea in executare a unui contract de credit, de la bun inceput exista suspiciunea ca insasi executarea silita poate sa aiba grave probleme in ceea ce priveste certitudinea sumei executate.

Spun lucrul acesta avand in vedere o practica cu peste 6.000 de dosare de executare, iar greselile cel mai des intalnite sunt de natura sa duca la o efectiva anulare a executarii silite.

Astfel, art. 704 din noul Cod de Procedura Civila arata ca nulitatea executarii silite apare pentru nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare, cat si actele de executare subsecvente.
Art. 712, aceeasi lege, arata la alin. 2 ca, daca nu s-a folosit procedura de lamurire a intinderii titlului executoriu, atunci in raport de art. 714 alin 3 la instanta de executare se poate introduce o actiune bazata pe dispozitiile at. 713 alin 2 respectiv:
"In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlu executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui".

De fapt, acest articol este esenta invocarii clauzelor abuzive din contractele cu consumatorii, in cadrul contestatiei la executare, avand in vedere ca, odata cu "declararea scadentei anticipate", debitorul, in calitatea sa de consumator, nu are o cale specifica de desfiintare a contractului de credit, asa cum gresit s-a retinut in practica, ci este o cale generala, cum arata chiar art. 1 din Legea 193/2000:

1) Orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.

Sintagma "orice contract" demonstreaza ca aceasta nu este o cale specifica de anulare a unui contract de credit, contractele de creditare fiind la randul lor ipotecare, de nevoi personale cu ipoteca, fara ipoteca, astfel neexistand calea specifica pe care o cere legea, avand in vedere ca nulitatea absoluta ar putea fi o alta cale de anulare a unui contract, pentru orice alta clauza precum ar fi viciul.

Astfel, in momentul in care suntem pusi in fata unei executari silite si se emit primele acte de executare, contrar sustinerilor unor autori de decizii, termenul de contestatie la executare pentru invocarea apararilor ar fi de 3 ani, nu de 15 zile.
Intr-adevar, pentru actele emise de executor termenul este de 15 zile, insa nu si pentru titlul executoriu care, in raport de art. 715 alin. 3 punctul 2, "contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita".

Citeste mai departe!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ieșean prins într-o localitate din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Wednesday, 9 October 2024

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta peste un metru cub de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport. Conducătorul auto...

„Bocitoarele vesele” se joacă, în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

Wednesday, 9 October 2024

Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Buc...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „ Nu sunt de mult timp în politică, dar nici nu e nevoie ca să îmi dau seama că botoșănenii și-au pierdut orice urmă de încredere în politicieni.” (video)

Wednesday, 9 October 2024

„Nu sunt de mult timp în politică, dar nici nu e nevoie ca să îmi dau seama că botoșănenii și-au pierdut orice urmă de încredere în politicieni. A devenit o normal...