Cum scapi de căpușe: 7 soluții pentru a le combate FĂRĂ chimicale

Combaterea căpușelor este o problemă importantă atât în fermă, cât și în curtea casei. Aceste nesuferite insecte parazitează atât animalele, cât și oamenii, fiind responsabile pentru transmiterea unor boli periculoase, așa cum este babesioza la câini sau boala Lyme la oameni. Din aceste motive este important atât să preveniți apariția căpușelor, cât mai ales, de la primele semne să le stârpiți, mai ales că ele se înmulțesc foarte repede – o femelă adultă consumă cel puțin 0,6 ml sânge și depune cel puțin 10.000 de ouă.

După afinitățile ecologice, căpușele se clasifică în căpușe endofile (de adăpost – n.r) și căpușe exofile (de exterior – n.r). Căpușele endofile sunt cele care trăiesc în grajduri, locuințe, crăpăturile zidurilor, vizuini, peșteri și parazitează animalele în perioadele de odihnă.

Localizarea pe gazdă diferă în funcție de specie

În general, căpușele preferă gazdele cu mult sânge, acesta fiind și unica lor sursă de hrană. Cu toate acestea căpușele sunt localizate în zone diferite în funcție de specie astfel:

– la bovine – pe perineu, pliul iei, axila dar și pe salbă, la baza coarnelor, pe uger, coadă;
– la ovine – în zona sternului, membrele, coadă, pliurile salbei;
– la cabaline – pe coamă și coadă;
– la câine – în regiunea capului, regiunea axilară, fața internă a coapsei;
– la pisică și păsări – în regiunea capului.

Animalele mușcate de căpușe pot fi infestate cu parazitul Bebesioza, care se manifestă extrem de agresiv imediat după perioada de incubație care durează două săptămâni. Parazitul nu este agresiv dacă este descoperit la timp, în schimb dacă nu este depistat imediat de la infestare poate provoca chiar moartea animalului, asta pentru că acesta se localizează în globulele roșii, provocându-i animalului o anemie puternică.

Pe piață există numeroase soluții chimice cu care poți proteja adăpostul și animalele de infestarea cu acest parazit. Totuși aplicarea acestor substanțe aduce cu sine și o serie întreagă de contraindicații. Dacă nu vrei să îți expui animalele de companie sau pe cele din fermă unor riscuri importante, poți alege soluțiile ecologice de combatere a căpușelor.

1.Soluție cu rozmarin

Pentru animalele mici, cum sunt cele de companie se recomandă o infuzie cu frunze de rozmarin. Pentru această soluție ai nevoie de 300 gr de frunze proaspete de rozmarin care se pun la fiert, până când dau în clocot. După ce a fiert se oprește focul la apă și infuzia se lasă să se răcească până când soluția are temperatura optimă de îmbăiere. Soluția cu rozmarin nu doar că va proteja animalele de căpușe, dar această plantă este un puternic repelent și pentru purici.

2.Soluție cu lămâia pentru pulverizare

Pentru acest preparat aveți nevoie de o lămâie suficient de mare. Lămâia se taie în bucății și se pune în apă fiartă. Pentru o eficiență sporită este de preferat să lași această soluție de seara, până dimineața, minim 12 ore. După ce a stat la infuzat soluția de pune într-un recipient cu pulverizator și se stropește blana animalului. Atunci când aplici această soluție este important să acorzi o atenție deosebită zonei în care o aplici și să eviți ca substanța să ajungă în ochii animalului, deoarece conținutul de lămâie îi poate provoca usturimi animalului.

Citeste continuarea pe Agrointel.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...