Cum rezistam in zilele caniculare!

Cum rezistam in zilele caniculare!
În vederea prevenirii incidentelor în intervalele caniculare, se va evita expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00.

De asemenea, populatia este sfatuita să regleze aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Pe parcursul zilei sunt indicate duşuri călduţe, consumul, zilnic, între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, iar în perioadele de caniculă un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute şi evitarea băuturilor alcoolice şi cu un conţinut ridicat de cofeină.

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor

Pentru sugari şi copiii mici trebuie realizat un ambient cât mai normal, ferit de caldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, hidratarea va fi corespunzătoare, iar mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile, vegetale, comode şi nu va fi scos din casă decât în afara intervalelor caniculare din zi şi obligatoriu având capul acoperit.

Copiii vor primi apă plată sau ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător, cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, evitând consumul de cafea sau alcool.

O atenţie deosebită trebuie acordată condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi schimbat cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia, copilul fiind îmbăiat cel puţin odată pe zi şi obligatoriu seara la culcare. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

Pentru copiii aflaţi în tabere se recomandă asigurarea unor condiţii corespunzătoare de cazare, respectarea normelor de igienă în ce priveşte alimentaţia, hidratarea corespunzătoare, supravegherea în timpul scăldatului şi la locul de joacă.


Recomandări pentru persoanele vârstnice

- crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

- hidratare corespunzatoare cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe;

- alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;

- se vor consuma numai alimente proaspete;

- este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;

- se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei;

- bolnavii cronici îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie să consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
97

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
102

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
150

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...