Cum recunoașteți carnea alterată? Culoarea şi mirosul pot fi "mascate" prin adaos de substanţe şi condimente
Stiri Botosani Thursday, 3 September 2015 ActualitateCum recunoaştem carnea învechită?
Dr. Corina Zugravu: Dacă e vorba de carne congelată, nu prea avem şanse să ne dăm seama, dar, în rest, principalul lucru de care trebuie să ţinem cont e mirosul, să nu fie neplăcut. În al doilea rând, culoarea produsului. Puiul trebuie să fie mai deschis la culoare, carnea de vită – roşu intens, cea de porc, în funcţie de zonă: pulpă şi muşchi – roşu închis-, spata, mai deschisă la culoare, iar ceafa – roz. Suprafaţa cărnii trebuie să fie uscată, fără mucus. Să nu fie lipicioasă. Carnea mai trebuie să fie şi elastică, să revină repede la forma iniţială dacă o presăm. La viscere – ficat, rinichi – dacă presăm, nu trebuie să intre degetul în ficat, nu trebuie să se rupă uşor. Dacă putem examina şi osul, acesta trebuie să miroasă bine, să fie omogen, să nu aibă un lichid tulbure, iar măduva trebuie să umple canalul, să fie albicioasă şi să nu miroasă neplăcut. Iar carcasa puiului să nu miroasă urât, pentru că puiul se strică din interior spre exterior.
Sunt aceşti indicatori întotdeauna relevanţi sau se pot masca foarte uşor de către producător prin diverse tehnici?
De foarte multe ori, da, nu prea îţi poţi da seama la o primă vedere dacă acea carne este sau nu alterată, pentru că mirosul poate fi mascat prin adaos de substanţe aromate – cimbru, boia, usturoi etc.-, nitraţi şi nitriţi (care sunt şi cancerigeni), oţet, care e acid şi maschează bine mirosul neplăcut. Aceste substanţe conservă culoarea rozalie, dându-ne impresia că este proaspătă.
La ce riscuri ne supunem dacă mâncăm carne alterată?
Carnea alterată poate conţine produşi de degradare a proteinelor, care sunt toxici şi foarte iritanţi pentru stomac, provocând toxiinfecţii alimentare, vărsături, diaree şi alte probleme digestive grave. De asemenea, în carne se pot adăposti microbi de alterare, de la E.Coli, Pseudomonas, Clepsiella etc., bacterii ce pot da infecţii care se extind în tot organismul.
Se pot elimina toate aceste riscuri prin procesare termică?
Doar parţial, dacă acea carne nu e într-o stare foarte avansată de alterare, însă nu avem nicio garanţie în acest sens. Iar când vorbim de procesare termică nu ne referim la friptură în sânge sau sfârâită pe grătar, ci la fierbere sau coacere la peste 100 de grade Celsius.
Mezelurile, "bombe" pentru copii
Şi mezelurile sunt injectate cu saramură, slănină şi fosfaţi, compuşii care reţin cea mai multă apă. Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur e carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Medicii spun că efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În timp, efectele sunt dezastruoase, mai ales că nu au fost testaţi toxicologic suficient. Dintre cei mai periculoşi sunt fosfaţii, care, în exces, împiedică fixarea calciului în oase, ceea ce în cazul copiilor le poate afecta dezvoltarea. Doctorul Zilei
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Valeriu Iftime: ”Aceasta este realitatea cu totul revoltătoare” (Video)
Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani și președintele liberalilor, a atacat din nou, în termeni duri, administrația municipiului reșediță de județ: ”Imagi...
La nivelul județului Botoșani, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite! (Video)
Pe parcursul nopții, cât timp cele 433 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această ...
Cosmin Andrei a votat pentru un candidat care ”a susținut municipiul Botoșani” (Video)
Cosmin Andrei s-a prezentat la o secție de votare de la Școala 13, în municipiul Botoșani. Edilul orașului Botoșani a spus că a votat cu candidatul ”care a susținut municipiul Bo...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.33 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici