Cum recunoastem evaluatorii autorizati? Finantele au stabilit regulile de functionare pentru Uniunea Evaluatorilor din Romania

Evaluatorul autorizat este singura persoana abilitata sa evalueze bunurile, aceasta profesie luand nastere in septembrie 2011. Pana la acel moment, nu a existat o reglementare stricta a acestei activitati. Recent, Ministerul Finantelor a publicat si un proiect de act normativ prin care stabileste regulile de functionare a organismului profesional al evaluatorilor autorizati, dar si informatiile pe care trebuie sa le contina Tabloul National al Evaluatorilor Autorizati din Romania. Aflati de la noi astazi ce insemne trebuie sa detina obligatoriu un evaluator autorizat.
  Profesia de evaluator autorizat a fost instituita prin Ordonanta de Guvern 24 din 2011m, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628, din 2 septembrie 2011.

Actul normativ stabileste ca evaluarea reprezinta activitatea de estimare a valorii, materializata intr-un inscris, numit raport de evaluare, realizata in conformitate cu standardele specifice acestei activitati si cu deontologia profesionala, de un evaluator autorizat. Rapoartele de evaluare se elaboreaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.

De asemenea, potrivit acestei OG, evaluatorii autorizati vor face parte dintr-o Uniune Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, organism care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania.   Activitatea de evaluare poate fi desfasurata numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, inscrise in Tabloul Uniunii si care dovedesc aceasta cu legitimatia de membru sau autorizatia valabila la data evaluarii. Recent Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat un proiect de HG prin care stabileste conditiile de functionare a Uniunii Evaluatorilor Autorizati, dar si informatiile pe care trebuie sa le contina in mod obligatoriu Tabloul Uniunii.

Astfel, conform reglementarilor propuse de Finante, Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania este organizatia profesionala de utilitate publica, fara scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizati. Uniunea este constituita ca persoana juridica autonoma, potrivit legii, cu denumire, sediu, patrimoniu si sigla proprii.

Potrivit proiectului de HG publicat de MFP, se pot infiinta filiale ale Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati, care pot fi organizate in fiecare judet si in municipiul Bucuresti. Totodata, pot fi constituite filiale care cuprind membri din mai multe judete.

Pentru infiintarea unei filiale este necesar sa existe minim 500 de membri titluari.

Filialele sunt infiintate prin hotarare a Conferintei nationale, care se intruneste cel putin o data pe an in termen de cel mult 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar precedent, si ori de cate ori se considera necesar.

Tabloul Evaluatorilor – ce informatii contine?

Reamintim ca, potrivit OG nr. 24/2011, evaluatorii autorizati, membri ai Uniunii desfasoara, in principal, urmatoarele activitati:
a) evaluari de bunuri imobile;
b) evaluari de intreprinderi;
c) evaluari de bunuri mobile;
d) evaluari de actiuni si alte instrumente financiare;
e) evaluari de fond de comert si alte active necorporale;
f) verificari de rapoarte de evaluare.

Proiectul de HG publicat de Finante stabileste ca fiecare dintre aceste categorii de activitati poate fi desfasurata numai de evaluatorii autorizati care au dobandit aceste specializari in conformitate cu regulamentul Comisiei de calificare si atestare profesionala aprobat de catre Consiliul director.

Evaluatorii autorizati, membri titulari se inscriu in Tabloul Uniunii in functie de calificarea corespunzatoare fiecarei specializari si pot desfasura activitatea de evaluare potrivit calificarilor profesionale dobandite.

Tabloul Uniunii se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si pe pagina de internet a Uniuniisi contine urmatoarele sectiuni:
a) membrii titulari;
b) membrii acreditati;
c) membrii corporativi;
d) membrii inactivi.

Potrivit proiectului de HG, informatiile care se inscriu in Tabloul Uniunii difera in functie de calitatea membrilor. Astfel, aceste informatii sunt:
  pentru membrii titulari si membrii acreditati: numele, prenumele, numarul legitimatiei de membru, judetul de domiciliu si specializarile pentru care au calificarea necesara. pentru membrii corporativi: denumirea, judetul in care isi au sediul social, codul unic de identificare si numarul autorizatiei. pentru membrii inactivi: numele, prenumele, judetul de domiciliu, numarul legitimatiei de membru titular precum si data de la care a survenit motivul ce a determinat incetarea calitatii de membru activ. Inscrierea membrilor in Tabloul Uniunii se face pe judete, in ordine alfabetica.

Publicarea Tabloului Uniunii in Monitorul Oficial, Partea I, se face in maxim 30 de zile de la incheierea exercitiului financiar, iar modificarile in structura Tabloului Uniunii care apar pe parcursul anului, vor fi afisate pe pagina de internet a Uniunii in termen de 10 zile de la data intervenirii modificarii.

Proiectul de act normativ precizeaza ca primul Tablou al Uniunii se va publica in termenul de 30 de zile, care va incepe sa curga de la intrarea in vigoare a prevederilor art. 43 din O.G. nr. 24/2011, respectiv de la data expirarii unui termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.

Cum recunoastem evaluatorii autorizati?

Potrivit reglementarilor cuprinse in proiectul de HG publicat de MFP, calitatea de membru al Uniunii se probeaza cu: legitimatia de membru si parafa in cazul membrilor titulari si acreditati, autorizatia in cazul membrilor corporativi, diploma in cazul membrilor de onoare si legitimatia de membru in cazul membrilor stagiari.

Legitimatiile de membru se vizeaza anual sau pot fi eliberate cu valabilitate anuala.

Parafele, eliberate anual, contin numele si prenumele evaluatorului, anul valabilitatii, numarul de legitimatie precum si specializarile pentru care titularul parafei are calificarea necesara.

Legitimatiile de membru si parafele se pun la dispozitia membrilor titulari la inceputul fiecarui an, cu conditia achitarii cotizatiei si a politei de asigurare profesionala aferente anului pentru care sunt valabile legitimatiile si parafele.

Atentie! Membrii inactivi si membrii suspendati ai Uniunii Evaluatorilor nu primesc insemnele mentionate pe perioada inactivitatii sau suspendarii. In cazul in care un membru titular este suspendat sau declarat inactiv are obligatia de a preda insemnele mentionate in 30 de zile de la momentul in care intervine cauza de inactivitate sau de suspendare, iar in cazul nepredarii insemnelor, acestea se anuleaza.



avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...