Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ?

Este putin cunoscut faptul ca este posibila experimentarea unui accident vascular cerebral fara ca pacientul sa stie acest lucru. Efectele unui accident vascular cerebral pot fi nedetectabile daca severitatea atacului este redusa sau daca tesutul degradat nu indeplineste o functie critica. Evidentele unui AVC pot fi observate in urma unei scanari CT sau RMN la nivelul creierului.

Accidentul vascular cerebral se poate produce in timpul somnului, iar lipsa severitatii si simptomele minore nu vor interfera cu acesta. In momentul trezirii insa, pacientul poate prezenta o stare confuza, imposibilitatea de a se exprima in mod corect.
Simptomele matinale depind in mare masura de gradul de severitate si de partea creierului afectata de AVC. Alte simptome ce pot fi prezente la trezirea din somn includ dificultati in folosirea unui picior, senzatia de slabiciune la nivelul unui brat.

Pacientul se poate simti ametit, poate avea vedere dubla sau partiala, sau in cazuri rare, isi poate pierde complet campul vizual.

Cunoasterea simptomatologiei AVC (chiar si in cazul unui AVC minor) este esentiala in prevenirea extinderii lezarii creierului. Ingrijirea medicala de specialitate este critica, mai ales in situatia in care AVC-ul este provocat de un cheag de sange.

Tipuri principale de accident vascular:

 Exista doua tipuri principale de accidente vasculare:

- Accident vascular cerebral ischemic - Acest tip este intalnit in majoritatea cazurilor (aproximativ 80-85%) de accidente vasculare cerebrale. In cazul accidentului vascular cerebral ischemic, irigarea cu sange este blocata intr-o anumita parte a creierului. Acest lucru priveaza celulele creierului de oxigen si de unele dintre substantele nutritive.

In cateva minute, acestea ar putea sa moara. Cauza principala a acestui tip de obstructie este de obicei ateroscleroza, o afectiune in care placa sau depozitele de grasime (aterom) depozitate pe peretii arterelor de la nivelul creierului si gatului pot duce la ingustarea sau blocarea fluxului sanguin. Depozitele de grasime, pot provoca tromboza cerebrala sau embolism cerebral.

In cazul trombozei cerebrale se formeaza un cheag de sange in cadrul unui vas de sange de la nivelul creierului. Emboliile cerebrale sunt cheaguri de sange care pot lua nastere in diverse zone din sistemul circulator si care se pot desprinde de pe peretele unei artere sau din mucoasa care captuseste inima, ajungand la vasele de sange ale creierului unde se pot depune.

- Accidentul vascular cerebral hemoragic - Este caracterizat de fisurarea sau sangerarea vaselor de sange de la nivelul creierului in tesuturile cerebrale din jur. Astfel are loc o hemoragie intracerebrala. Hipertensiunea arteriala este o cauza frecventa de hemoragie intracerebrala.

Daca o persoana manifesta orice simptom al unui accident vascular cerebral trebuie sa consulte un medic.

Simptome

Persoanele expuse riscului aparitiei unui accidnet vascular cerebral sau cei care ii ingrijesc trebuie sa cunoasca manifestarile tipice ale accidentului vascular cerebral.

Victimele accidentului vascular cerebral ar trebui sa fie ingrijite la spital cat mai curand posibil dupa ce apar semnalele de avertizare ale bolii.

Timpul este esential in tratarea accidentului vascular cerebral.

Simptomele uzuale ale accidentului vascular cerebral includ:

- paralizia brusca a unui picior, brat sau o parte a fetei;
- dificultati bruste de vorbire sau de a intelege ce se vorbeste;
- tulburari bruste de vedere cum ar fi vedere incetosata sau dubla;
- pierderea brusca a coordonarii sau probleme de echilibru;
- durere severa de cap, fara o cauza aparenta;
- amorteala brusca, slabiciune sau ameteli;
- atac ischemic tranzitor - desi accidentele vasculare cerebrale apar de obicei, fara avertisment, unele persoane pot simti o senzatie de amorteala temporara, slabiciune sau furnicaturi intr-un brat sau picior, dificultati de vorbire, vedere sau echilibru inainte de debutul efectiv al accidentului vascular cerebral. Atacul ischemic tranzitor are loc pentru ca alimentarea cu sange a creierului este temporar diminuata. Episoadele dureaza cateva minute pana la cateva ore si nu provoaca lezarea imediata a creierului. Totusi, atacul ischemic tranzitor este semnul ca exista un risc crescut al unui accident vascular cerebral.

Simptomele accidentului vascular cerebral sunt:

- amorteala sau slabiciuna brusca a fetei, bratului sau piciorului;
- confuzie brusca, dificultati de vorbire sau intelegere;
- tulburari de mers, ameteli, pierderea echilibrului sau coordonarii;
- dureri severe, bruste de cap fara vreo cauza cunoscuta.

Exista cateva indicii care pot stabili daca o persoana a suferit sau nu un accident cerebral vascular:

- cand incearca sa zambeasca, o parte a fetei este incremenita, iar muschii fetei sunt cazuti;
- nu poate ridica bratele foarte sus;
- nu intelege propozitii simple si nici nu le poate reproduce.
In acest caz, trebuie sa se solicite imediat serviciul medical de urgenta.

Simptomele accidentului vascular cerebral ischemic tranzitor si ale celui ischemic timpuriu

Manifestarile ambelor tipuri de atac cerebral sunt similare. In cazul atacului ischemic tranzitor, totusi, simptomele se remit in termen de 24 de ore. Simptomele depind de gradul prejudiciului de la nivelul creierului. Accidentul vascular cerebral isi are originea fie in arterele carotide sau bazilare.

• Manifestarile ce rezulta in urma blocarii arterelor carotide - arterele carotide se ramifica din exteriorul aortei si ajung pana spre gat, in jurul traheei si mai departe spre creier. Atunci cand atacul ischemic tranzitor se produce ca urmare a obstructiei arterelor carotide, simptomele care se dezvolta sunt rezultatul afectarii retinei sau emisferelor cerebrale.
Citeste mai departe pe sfatulmedicului...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...