Cum poți beneficia de 10 zile libere, în afara celor la care ai dreptul în timpul concediului!

An de an, angajații de la noi din țară se bucură, prin lege, de concediu de odihnă, la care se adaugă și zilele nelucrătoare declarate de stat de diferite sărbători. Ceea ce puțini știu este că salariații români mai pot primi încă 10 zile libere.

Codul Muncii menționează un drept despre care foarte puțini angajați de la noi din țară sunt conștienți. Salariații din România pot primi încă 10 zile libere pe an, în afară de concediul de odihnă și sărbătorile legale.

Potrivit prevederilor din Codul Muncii, angajații pot lipsi de la locul de muncă în situațiile în care se confruntă cu situații familiale dificile. Printre aceastea se numără îmbolnăvirea sau accidentarea unei rude, scrie Bugetul.ro.

Pentru astfel de cazuri, se pot acorda până la 10 zile libere într-un an. Există însă câteva condiții pentru acordarea lor. Salariatul trebuie să își anunțe angajatorul în prealabil. În plus, toate aceste zile trebuie recuperate apoi.

„Scutirea” se acordă doar pentru urgențe, când prezența imediată a angajatului este esențială, în caz de boală sau accident suferit de o rudă.

Cum se pot lua cele 10 libere

Este important de precizat că aceste 10 zile sunt diferite de cele care se acordă pentru evenimente familiale speciale, precum nunți sau înmormântări, sau cu concediile fără plată, care sunt reglementate separat de regulamentele interne sau contractele colective de muncă.

Ele pot fi luate consecutiv sau fracționat, în funcție de situațiile apărute. Ele sunt plătite, dar nu se pierd, angajatul este obligat să le recupereze ulterior, după un plan pus la punct de comun acord cu angajatorul.

În aceste intervale, salariatul nu poate fi dat afară de la locul de muncă. Dacă, totuși, salariatul suspectează că a fost concediat pentru că a folosit acest drept prevăzut în Codul Muncii, poate cere angajatorului să furnizeze în scris motivele deciziei de concediere, în plus față de decizia oficială.

Un alt detaliu important este acela că angajații nu sunt obligați să prezinte niciun document justificativ pentru demonstrarea urgenței ce a dus la solicitarea zilelor libere, însă angajatorii pot stabili astfel de cerințe prin regulamentul intern, scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

astăzi, 19:51

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

astăzi, 19:15

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

astăzi, 18:34

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...