Doctorii veterinari susțin că apariția în număr mai mare a șerpilor, printre care chiar a viperelor, în județul Botoșani, nu trebuie să stârnească panică în rândul cetățenilor, pentru că aceste reptile nu atacă, ci doar se apără. Deci, cel mai bun lucru pe care îl poți face, este să le eviți fără panică.
Doctorul veterinar Răzvan Caeru a adus precizări referitoare la modul în care ne putem proteja în situația în care am putea avea o întâlnire neplăcută cu aceste reptile.
Deși vipera este singura specie de șerpi veninoși care populează teritoriul țării noastre, ea intră în categoria animalelor periculoase. Extrem de dureroasă, mușcătura sa este rareori mortală pentru un adult sau un copil mai mare de 7-8 ani ani , în funcție de doza de venin administrată.
Întâlnirile cu acești șerpi nu sunt niciodată o plăcere, ci mai degrabă o teroare, însă dacă întâmplarea face să vă iasă în cale, medicul veterinar botoșănean Răzvan Caeru vine cu câteva sfaturi:
„Vipera are mediul ei natural din care rareori iese. În special vor fi active pe perioade de secetă și căldură intensă. Nu vor ataca decât în scop de apărare. Este important în cazul în care întâlnim un exemplar să nu o deranjam și să păstrăm distanța. Nu vor ataca singure nimic din ce nu pot înghiți decât în scop de apărare. Păstrarea distanței, dacă întâlnim un exemplar, este cel mai bun mod de a ne apară într-o situație dificilă. Sunt fascinante, frumoase însă păstrarea distantei este cel mai bun mod de protecție. Nu vom arunca în ele cu obiecte pentru a le îndepărta deoarece asta le poate stresa și se pot apăra”, precizează medicul veterinar.
Chiar dacă răspândirea lor în zonele urbane este mai puțin probabilă acest lucru nu este și imposibil.
“Răspândirea lor este puțin probabilă în zonele urbane deoarece viperele evită zonele zgomotoase însă nu este exclusă. În mediul lor natural înmulțirea lor face parte din echilibrul natural al mediului din care provin, în special zone de pădure și stepă. Numărul lor este ținut sub control de către dușmanii lor naturali cum ar fi bursucul, mistreții, jderii și alte reptile”, a mai adăugat Răzvan Caeru.