Cum îţi poate fi furată identitatea cu ajutorul unei simple poze. Ce mijloace ai la dispoziţie pentru a te proteja

Angajaţii Institutului de Robotică din Pittsburgh (SUA) au arătat cât de uşor este să furi identitatea oricui, în doar câteva secunde, scrie Daily Mail. Este nevoie doar de un program de recunoaştere a feţei şi de o conexiune la internet.

Primul pas este să fotografiezi o persoană, după care să activezi programul de recunoaştere facială. Cum şi Facebook are o asemenea opţiune, persoana respectivă poate fi găsită foarte uşor pe reţeaua de socializare.

Apoi, dacă respectivul şi-a făcut publice, pe profilul de Facebook, câteva date foarte simple, i se poate "ghici" CNP-ul (social security number, în SUA), folosind câţiva algoritmi cunoscuţi.

Astfel, e nevoie doar să-i faci o poză cuiva, pentru a-i fura identitatea, spune Amy Webb, CEO al firmei de consultanţă digitală Webbmedia Group. "Programele de recunoaştere a feţei devin din ce în ce mai avansate din punct de vedere tehnologic, aşa că oamenii care ţin la intimitatea lor ar trebui să aibă grijă ce date împărtăşesc cu lumea întreagă, pe Facebook", spune Webb.

"Acum, când ajungem într-un loc, toată lumea poate şti despre noi nu numai cum arătăm, ci şi cine suntem, unde lucrăm, ce prieteni avem. Ar fi bine ca oamenii să fie conştienţi ce informaţii există despre ei, pe internet", avertizează CEO-ul.

Cum te protejezi de furtul de identitate

Pentru a se proteja, lumea ar trebui să facă două lucruri. În primul rând, să dezactiveze funcţia de recunoaştere a feţei de pe Facebook (din meniul "Privacy"). Apoi, tot pe reţeaua de socializare, să se asigure că împărtăşesc doar cu prietenii informaţii cum ar fi data şi locul naşterii sau adresa.


Programul SocialCamera

Pe lângă cel de pe Facebook, un alt program celebru de recunoaştere a feţei este SocialCamera. Această aplicaţie, disponibilă doar posesorilor de smartphone-uri cu sistemul de operare Android, recunoaşte imediat feţele celor fotografiaţi, pentru ca aceştia să primească imediat "tag" pe Facebook.

O altă aplicaţie, SceneTap, le permite utilizatorilor să afle câţi bărbaţi şi câte femei sunt într-un bar, pe care îi numără în timp real. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei camere dotate cu funcţia de reunoaştere facială, montată la intrarea în respectivul bar.


Programul SceneTap

În plus, gigantul Google a cumpărat de curând PittPatt, una dintre cele mai performante firme care produc programe de recunoaştere facială. "Nu vom instala asemenea programe pe gadgeturile noastre decât dacă ne vom asigura că se respectă intimitatea utilizatorilor", a precizat un purtător de cuvânt al Google.

 

Sursa: Gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bea, cățelușa - eroină din România. Patrupedul a prevenit incendiul într-o biserică!

Sunday, 26 January 2025

O cățelușă din Piatra Neamț a câștigat recunoștința întregii comunități după ce a semnalat un incendiu care izbucnise în curtea unei biserici. Patrupedul a simțit pericol...

Pagube însemnate în urma unui incendiu izbucnit într-o gospodărie dintr-o localitate din Botoșani! (Foto)

Sunday, 26 January 2025

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Răchiți. Camera centralei a fost cuprinsă de flăcări. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele s...

Vremea în următoarele patru săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele normale, precipitații puține!

Sunday, 26 January 2025

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în intervalul 27 ianuarie - 24 februarie 2025. Specialiştii anunţ...