Cum îţi poate fi furată identitatea cu ajutorul unei simple poze. Ce mijloace ai la dispoziţie pentru a te proteja

Angajaţii Institutului de Robotică din Pittsburgh (SUA) au arătat cât de uşor este să furi identitatea oricui, în doar câteva secunde, scrie Daily Mail. Este nevoie doar de un program de recunoaştere a feţei şi de o conexiune la internet.

Primul pas este să fotografiezi o persoană, după care să activezi programul de recunoaştere facială. Cum şi Facebook are o asemenea opţiune, persoana respectivă poate fi găsită foarte uşor pe reţeaua de socializare.

Apoi, dacă respectivul şi-a făcut publice, pe profilul de Facebook, câteva date foarte simple, i se poate "ghici" CNP-ul (social security number, în SUA), folosind câţiva algoritmi cunoscuţi.

Astfel, e nevoie doar să-i faci o poză cuiva, pentru a-i fura identitatea, spune Amy Webb, CEO al firmei de consultanţă digitală Webbmedia Group. "Programele de recunoaştere a feţei devin din ce în ce mai avansate din punct de vedere tehnologic, aşa că oamenii care ţin la intimitatea lor ar trebui să aibă grijă ce date împărtăşesc cu lumea întreagă, pe Facebook", spune Webb.

"Acum, când ajungem într-un loc, toată lumea poate şti despre noi nu numai cum arătăm, ci şi cine suntem, unde lucrăm, ce prieteni avem. Ar fi bine ca oamenii să fie conştienţi ce informaţii există despre ei, pe internet", avertizează CEO-ul.

Cum te protejezi de furtul de identitate

Pentru a se proteja, lumea ar trebui să facă două lucruri. În primul rând, să dezactiveze funcţia de recunoaştere a feţei de pe Facebook (din meniul "Privacy"). Apoi, tot pe reţeaua de socializare, să se asigure că împărtăşesc doar cu prietenii informaţii cum ar fi data şi locul naşterii sau adresa.


Programul SocialCamera

Pe lângă cel de pe Facebook, un alt program celebru de recunoaştere a feţei este SocialCamera. Această aplicaţie, disponibilă doar posesorilor de smartphone-uri cu sistemul de operare Android, recunoaşte imediat feţele celor fotografiaţi, pentru ca aceştia să primească imediat "tag" pe Facebook.

O altă aplicaţie, SceneTap, le permite utilizatorilor să afle câţi bărbaţi şi câte femei sunt într-un bar, pe care îi numără în timp real. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei camere dotate cu funcţia de reunoaştere facială, montată la intrarea în respectivul bar.


Programul SceneTap

În plus, gigantul Google a cumpărat de curând PittPatt, una dintre cele mai performante firme care produc programe de recunoaştere facială. "Nu vom instala asemenea programe pe gadgeturile noastre decât dacă ne vom asigura că se respectă intimitatea utilizatorilor", a precizat un purtător de cuvânt al Google.

 

Sursa: Gandul.info

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Români umiliți în Olanda de patronii care i-au angajat în fabrici!

astăzi, 11:23

De curând, inspectorii muncii din Olanda au făcut publică situația oribilă prin care trec mulți români stabiliți în Olanda. Ai noștri se numără printre miile de imigranți p...

La mulți ani taților SALVATORI: Zi specială dedicată onorării rolului esențial în cadrul familiei și în societate!

astăzi, 10:33

Astăzi, 11 mai 2025, România marchează Ziua Tatălui, o ocazie specială dedicată onorării și recunoașterii rolului esențial pe care tații îl au în viața copiilor, în ...

Retroparada Primăverii a fost amânată din cauza vremii nefavorabile. Vezi pe ce dată va avea loc evenimentul!

astăzi, 10:00

Retroparada Primăverii, programată inițial pentru duminică, 11 mai 2025, a fost reprogramată din cauza vremii nefavorabile, anunță organizatorii. “Cu părere de rău suntem nevoiți s...