Cum iti ia Guvernul 60% din venituri cu zambetul pe buze

Cum iti ia Guvernul 60% din venituri cu zambetul pe buze

   Business24.ro

Am incercat sa-mi dau seama cum o tara atat de bogata precum Romania are niste locuitori atat de saraci, cu un salariu mediu brut de doar 2.000 lei (cca. 450 de euro), unde un locuitor din cinci traieste sub limita pragului de saracie.

Am inceput analiza prin a vedea cat de mult impoziteaza Guvernul forta de munca. Am luat un exemplu fericit in majoritatea judetelor din Romania: un angajat cu venitul lunar de 2.000 de lei net.

Pentru a incasa acest salariu net, angajatul trebuie sa aiba un salariu brut de 2.850 lei. Diferenta de 850 de lei reprezinta taxe catre Guvern, retinute la sursa de catre angajator, dar platite in numele angajatului.

Dar si angajatorul are de platit in nume propriu taxe aferente fiecarui angajat catre acelasi Guvern. Iar daca isi plateste angajatul cu 2.850 de lei, acesta este obligat sa mai plateasca catre stat alte contributii si taxe, precum asigurari sociale, de sanatate, de somaj etc. in valoare de 800 de lei.

Sa facem totalul de pana acum: angajatul, dupa ce munceste o luna intreaga, se trezeste la 7:00 dimineata, munceste minimum 8-10 ore pe zi, eventual si niste weekend-uri, se alege cu "extraordinara" suma de 2.000 de lei.

Cat a castigat statul de pe urma sa? 850 + 800 = 1.650 lei

Din momentul in care isi incaseaza salariul, un angajat incepe sa se bucure de rezultatul muncii lui. Insa toate produsele si serviciile din Romania sunt purtatoare de TVA. Iar acesta este unul dintre cele mai mari din Europa, de 24% (pentru marea majoritate a produselor - n.red.).

Astfel ca aferent salariului net de 2.000 de lei, TVA reprezinta 400 de lei, iar salariatul mai ramane doar cu 1.600 de lei.

In plus, la inceput de an, fiecare contribuabil are de platit impozitele pe proprietate si mijloacele de transport pe care le detine.

Daca ai un autoturism, acesta vine cu niste costuri aditionale suplimentare: revizii frecvente, pentru a-ti repara masina avariata in urma folosirii pe drumurile pline de gropi.

Sunt drumurile pentru care platim rovinieta, inca o taxa in plus, care a fsot inventata in urma cu cativa ani tocmai in ideea ca banii obtinuti din ea sa fie folositi la constructia de drumuri si autostrazi. Realitatea o vedem cu totii.
Citeste mai departe, pe Business24!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IPJ Botoșani: Apel la respectarea regulilor de circulație în condiții de iarnă!

Friday, 10 January 2025

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente ...

Încă o veste bună pentru români: Din 31 martie 2025, pot intra fără viză în Statele Unite!

Friday, 10 January 2025

„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțu...

Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”

Friday, 10 January 2025

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...