Cum comentați? Castrarea chimică a pedofililor, propusă în Parlament

Dacă făptuitorul acceptă castrarea, atunci limitele speciale ale pedepsei pentru fapta sa s-ar reduce la jumătate. Dacă nu acceptă, pedeapsa se aplică în limitele din Codul penal.

Castrarea chimică a vinovaților de fapte sexuale cu și împotriva copiilor este pusă din nou în atenția aleșilor, printr-un proiect legislativ înregistrat de curând la Parlament. Inițiatorul proiectului propune castrarea ca măsură de siguranță care, dacă ar fi acceptată de făptuitor, ar duce la înjumătățirea limitelor între care i se poate aplica o pedeapsă cu închisoarea.
 
Potrivit Avocatnet.ro, pentru prevenirea violenței și abuzurilor sexuale care vizează copiii, castrarea chimică a vinovaților (adică prin medicamente) ar fi una dintre soluții, alături de pedeapsa penală aferentă, dar redusă, potrivit inițiatorului Propunerii legislative privind combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor.
 
Documentul se află abia la începutul parcursului legislativ în Parlament, ceea ce înseamnă că mai trebuie să treacă prin următoarele etape ca să se aplice în forma propusă (sau alta): să fie dezbătut și votat în ambele Camere ale Legislativului, să obțină aprobarea șefului statului și să fie publicat în Monitorul Oficial. Încă un proiect cu privire la castrarea chimică a existat în Parlament, fiind respins definitiv în 2015, cu votul majorității.
 
Castrarea chimică ar fi, conform proiectului, o măsură de siguranță de obligare la tratament medical și s-ar aplica în cazul infracțiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei (violuri și acte sexuale cu minori). 
 
Dar castrarea chimică nu va fi obligatorie, până la urmă. Inițiatorul proiectului vede lucrurile în felul următor: dacă făptuitorul acceptă castrarea, atunci limitele speciale ale pedepsei pentru fapta sa s-ar reduce la jumătate. Dacă nu acceptă, pedeapsa se aplică în limitele din Codul penal.
 
"Tratamentul de castrare chimică se efectuează în secții specializate, în condiții de securitate, în regim spitalizat sau ambulatoriu pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze", scrie în proiect. În document mai scrie că la castrare s-ar trece numai după ce există o hotărâre definitivă de condamnare, însă asta ar însemna că pedeapsa nu ar mai putea fi modificată dacă condamnatul chiar este castrat chimic, până la urmă.
 
E important să precizăm că procedura de castrare chimică nu presupune o intervenție chirurgicală și este reveribilă, adică efectele ei pot fi "anulate" ulterior.
 
În fine, în același proiect se mai regăsește și următoarea propunere: "Se interzice publicarea de articole în presă sau prin intermediul rețelelor informatice ce implică acțiuni de instigare la violență cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 Cod Penal". Reamintim că pedofilia, sub acest nume, nu există ca faptă penală, ci se referă la o problemă psihică, ce nu presupune neapărat că pedofilul ajunge să facă o faptă penală. Citeste despre acest subiect aici.
 
Atenție! Propunerea legislativă privind castrarea chimică NU se aplică momentan. Aceasta trebuie votată în Parlament, aprobată prin decret de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI