Mai multe județe din țară au fost afectate de căderile de gheață care au distrus producții agricole. În cazul pomilor fructiferi din curți și livezi, efectele sunt vizibile, iar pentru salvarea copacilor trebuie intervenit rapid cu o stropire menită să protejeze pomii de instalarea bolilor.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, dr. ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din localitatea Afumați, a explicat cu ce se poate interveni pentru a mai salva din pomi, atunci când avem o livadă lovită de grindină.
Pomicultorul Marius Roman a explicat mai întâi care sunt efectele fenomenului de grindină asupra pomilor din livadă și apoi a menționat ce măsuri de refacere a acestora pot fi luate.
”În primul rând în momentul în care avem grindină suntem afectați de două ori, în primul rând producția de fructe care poate fi chiar distrusă sau redusă semnificativ și mai mult decât atât afectată, scade foarte mult calitatea. Și în al doilea rând, dacă grindina este foarte deasă și bucățile de gheață sunt foarte mari, în funcție de perioada în care survine grindina, dacă lăstarii nu sunt bine lemnificați se poate spune că avem și pomii afectați, respectiv se produc răni la nivelul scoarței și în mod special pe lăstarii tineri. Pe aceste răni devin suport de pătrundere a infecțiilor, a agenților patogeni și de aici putem să avem probleme pe termen lung, foarte grave care pot conduce și la scăderea longevității plantației”, a explicat, la Agrostrategia, dr. ing. Marius Roman.
Tratament la pomi după grindină
Fondatorul Pepinierelor Roman a menționat că imediat după ce pomii din livadă au fost afectați de grindină, se intervine rapid cu produse pe bază de cupru sau pe bază de captan.
”Imediat după ce avem astfel de fenomene meteorologice, respectiv grindină, trebuie să venim cu un tratament fitosanitar. Noi recomandăm și în același timp folosim un produs ce are ca substanță activă captan. Sunt mai multe produse care se găsesc în piață cu această substanță activă. În același timp se pot folosi și produse pe bază de cupru. Mai revenim la câteva zile cu încă un produs pe bază de hidroxid de cupru sau pe oxid de cupru, pe bază cupru”, a arătat dr. ing. Marius Roman.