Puşi în buget pentru situaţii imprevizibile, banii din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Executivului au avut în 2014 destinaţii dintre cele mai diverse: "Comorile României" expuse în China, înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român din Beijing, ultima rată pentru un avion de tip Spartan, finanţări de biserici sau reviste culturale "ale uniunilor de creatori".
Cei mai mulţi bani, 946.538.000 de lei din 1,8 miliarde cât au însumat, la final de an, Hotărârile de Guvern date în acest scop, au ajuns însă în primării sau Consilii Judeţene, fără ca criteriile să fie în toate cazurile cunoscute. Doar 221 de milioane au fost destinate exclusiv reparaţiilor necesare după inundaţiile din vară în Argeş, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea.
Restul au mers, vag, împărţiţi prin ordin şi după criterii necunoscute de ministrul Liviu Dragnea, fie spre "asigurarea, în bune condiţii, a activităţilor specifice administraţiei publice pentru sezonul rece" (85 de milioane de lei), fie pentru cheltuieli curente şi de capital în primării sau Consilii Judeţene (634 de milioane de lei).
Mărunţişul a finanţat când o staţie de tratare a apei din Sfântu Gheorghe (4,3 milioane), când o piaţă centrală din comuna Cacica (1.654.000 de lei) la a cărei inaugurare a venit personal premierul în luna august, rememorând vacanţele petrecute acolo în copilărie.
Gândul.info a analizat cum a cheltuit în 2014 Guvernul Fondul de Rezervă pe care Victor Ponta promitea în faţa Parlamentului, în mai 2012 să îl reducă drastic şi să nu-l mai folosească "niciodată, în niciun fel, pe criterii politice sau pentru campanii electorale, ci doar pentru situaţii cu adevărat de urgenţă, conform legii.
Campania a ras un sfert din Fond
Calendaristic, un sfert din banii din Fondul de Rezervă au fost împărţiţi în campania electorală pentru prezidenţiale, în lunile octombrie şi noiembrie. Atunci s-au alocat 370 de milioane numai pentru autorităţile locale, o treime din cât a luat această destinaţie în întregul an. În aceeaşi perioadă, Cultele au primit în plus 20 de milioane, iar apărarea 100 de milioane de lei.
De altfel, "dezgheţul" Fondului s-a produs în luna august, după prima rectificare bugetară în care
rezerveleGuvernului s-au ajustat în plus cu 357 de milioane de lei, şi a continuat în septembrie, luna în care a debutat, în realitate, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi în care s-au anunţat oficial şi candidaturile.
CITESTE MAI DEPARTE, pe Gandul.info