Cum a crescut Fondul lui Ponta de 10 ori în an electoral

Cum a crescut Fondul lui Ponta de 10 ori în an electoral
Îndelung criticat de Consiliul Fiscal şi de Curtea de Conturi pentru că dă posibilitatea alocărilor discreţionare, Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, în realitate aflat la dispoziţia prim-ministrului, a fost majorat în 2014 de mai mult de 10 ori pentru a acoperi aşteptările electorale. Astfel, deşi apărea în ianuarie în Legea bugetului mai mult ca o sumă modică - 168.129.000 de lei -, Fondul de Rezervă a fost suplimentat periodic la rectificări pentru ca la final de an hotărârile de Guvern care au împărţit banii să ajungă să însumeze 1.893.347.000 de lei. Ajustate, fondurile speciale aflate la îndemâna exclusivă a prim-ministrului, au triplat suma alocată în acelaşi mod în anul anterior, unul fără miză electorală, în care, tot sub un Guvern Ponta, s-au "rezervat" doar 557.305.000 de lei în acest scop. Cei mai mulţi bani - 946 de milioane - s-au îndreptat, prin Ministerul Dezvoltării şi apoi prin ordin al ministrului Liviu Dragnea, către autorităţi locale, pentru a acoperi, de la cheltuieli curente la "costuri pentru sezonul rece".
 
Puşi în buget pentru situaţii imprevizibile, banii din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Executivului au avut în 2014 destinaţii dintre cele mai diverse: "Comorile României" expuse în China, înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român din Beijing, ultima rată pentru un avion de tip Spartan, finanţări de biserici sau reviste culturale "ale uniunilor de creatori".
Cei mai mulţi bani, 946.538.000 de lei din 1,8 miliarde cât au însumat, la final de an, Hotărârile de Guvern date în acest scop, au ajuns însă în primării sau Consilii Judeţene, fără ca criteriile să fie în toate cazurile cunoscute. Doar 221 de milioane au fost destinate exclusiv reparaţiilor necesare după inundaţiile din vară în Argeş, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

Restul au mers, vag, împărţiţi prin ordin şi după criterii necunoscute de ministrul Liviu Dragnea, fie spre "asigurarea, în bune condiţii, a activităţilor specifice administraţiei publice pentru sezonul rece" (85 de milioane de lei), fie pentru cheltuieli curente şi de capital în primării sau Consilii Judeţene (634 de milioane de lei).

Mărunţişul a finanţat când o staţie de tratare a apei din Sfântu Gheorghe (4,3 milioane), când o piaţă centrală din comuna Cacica (1.654.000 de lei) la a cărei inaugurare a venit personal premierul în luna august, rememorând vacanţele petrecute acolo în copilărie.

Gândul.info a analizat cum a cheltuit în 2014 Guvernul Fondul de Rezervă pe care Victor Ponta promitea în faţa Parlamentului, în mai 2012 să  îl reducă drastic şi să nu-l mai folosească "niciodată, în niciun fel, pe criterii politice sau pentru campanii electorale, ci doar pentru situaţii cu adevărat de urgenţă, conform legii.

Campania a ras un sfert din Fond

Calendaristic, un sfert din banii din Fondul de Rezervă au fost împărţiţi în campania electorală pentru prezidenţiale, în lunile octombrie şi noiembrie. Atunci s-au alocat 370 de milioane numai pentru autorităţile locale, o treime din cât a luat această destinaţie în întregul an. În aceeaşi perioadă, Cultele au primit în plus 20 de milioane, iar apărarea 100 de milioane de lei.
De altfel, "dezgheţul" Fondului s-a produs în luna august, după prima rectificare bugetară în care rezervele Guvernului s-au ajustat în plus cu 357 de milioane de lei, şi a continuat în septembrie, luna în care a debutat, în realitate, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi în care s-au anunţat oficial şi candidaturile.

CITESTE MAI DEPARTE, pe Gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
46

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
30

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
33

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...