Cristina Venedict: "Premiul este o confirmare ca am ales drumul cel bun"

Cristina Venedict: "Premiul este o confirmare ca am ales drumul cel bun"

 CRISTINA VENEDICT  

"Pe viitor, imi propun sa nu ma limitez, sa incerc sa arat parti din oameni mai mult sau mai putin cunoscute si sa tin aparatul in mana cu acelasi entuziasm ca la inceput".

Cand pui un aparat foto in mana unui profesionist, nu ies doar imagini; se prea poate ca fotograful sa-si tinteasca aparatul fix catre sufletul celui fotografiat. Asta cel putin daca vorbim de portrete. Si chiar un portret vrem sa va aratam in continuare, castigator la Sony World Photography Awards 2016 - categoria Romania National Award. Autoarea lui: Cristina Venedict, fotograf din Botosani cu background in psihologie.

In depth ("In profunzime") e portretul Adei Lupu (născută în Botoşani, nota Ştiri.Botoşani.Ro), o actrita pe care Cristina a descoperit-o intamplator la un spectacol de teatru. Fotografia urmeaza sa fie expusa la Somerset House din Londra, in cadrul expozitiei colective Sony World Photography Awards 2016.

Ca sa va faceti o idee despre Cristina dinainte s-o cititi, va spunem ca s-a inscris la aceeasi competitie si anul trecut, dar a omis etapa cu confirmarea cadrelor. Pentru ca timpul pare ca se opreste cand are aparatul in mana, spune ea, iar rezultatele ii sunt de ajuns. Dar o inghiontire dintr-o parte sau din alta catre un concurs international nu strica niciodata; dovada ca, uite, ca vorbim cu ea in randurile mai jos.

Cristina, in cateva cuvinte

Un copil, fiindca sufletul meu nu vrea sa imbatraneasca. Sau, mai bine zis, refuz sa imbatranesc aruncand zambetul copilului din mine.

Am terminat un liceu de arta, sectia "pictura monumentala", apoi m-am indreptat spre psihologie.

Dupa terminarea facultatii, incepusem sa lucrez la un ONG, dar simteam ca locul meu nu e acolo. Momentul descoperirii fotografiei a fost simpatic. Eram la calculator, vorbeam cu o buna prietena din Iasi si, la un moment dat, mi-a trimis un link cu o fotografie care mi-a placut foarte mult. Am ramas profund marcata si am simtit in acel moment ca trebuie sa ma exprim prin imagine.

Catre fotografie

Pasul de la psihologie la fotografie a fost extrem de mic. Tot ce acumulasem pana in acel moment abia astepta sa iasa la iveala, iar fotografia a fost modul meu de a ma exprima, cu usurinta si extrem de multa pasiune.

Nu am urmat niciun curs de fotografie. De fapt, nu am fost interesata de la inceput de fotografia pura. Am inceput cu un mix intre fotografie, pictura si desen, apoi am trecut spre manipulare digitala. Lumea digitala mi-a dat ocazia sa creez file de poveste. Treptat, am trecut din ce in ce mai mult spre fotografie.

Facand un liceu de arta, pictorii au fost primii care m-au influentat. Degas, Picasso, Touluse Lautrec sunt printre cei care m-au marcat prin tusele si trairile transmise in operele lor. Iar imaginile lui Maggie Taylor m-au fascinat.

In timpul facultatii, am fost extrem de pasionata de lumea modei. Aveam colectii intregi de reviste de moda, chiar eram destul de creativa in alegerea vestimentatiei si incercam pe mine tot felul de combinatii cromatice si texturi.

Am avut norocul de a castiga din povestile fotografice create de mine, din proiectele care au aparut ulterior, si treptat-treptat din portrete.

Fotografia castigatoare

Pe Ada am vazut-o intr-un spectacol si mi-au placut trasaturile ei. Sedinta cu ea a fost una extrem de placuta. Am ales cu grija tinuta, i-am aranjat parul, machiajul l-a facut o buna prietena, make-up artist. Sesiunea am numit-o "Bird dream".

Premiul asta ma face sa continui, sa-mi doresc sa fac fotografii care transmit. Si este si o confirmare ca am ales drumul cel bun. Pe viitor, imi propun sa nu ma limitez, sa incerc sa arat parti din oameni mai mult sau mai putin cunoscute si sa tin aparatul in mana cu acelasi entuziasm ca la inceput.


 
Citeste material complet pe iqads.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
328

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
467

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
592

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...