Copiii-vedeta, sub lupa Ministerului Muncii. Reguli mai strice pentru organizarea activitatilor artistice cu minori
Stiri Botosani Friday, 29 July 2011 ActualitateProiectul de act normativ elaborat de Ministerul Muncii asigura transpunerea in legislatia nationala a prevederilor art. 5 al Directivei 94/33/CE privind protectia tinerilor incadrati in munca. Conform notei de fundamentare, copiii implicati in derularea activitatilor remunerate trebuie sa beneficieze de protectia necesara impotriva unor forme de munca care ar putea sa le afecteze educatia, sanatatea, bunastarea, sanatatea fizica sau psihica, ori dezvoltarea spirituala, morala sau sociala.
Actul normativ propus de Ministerul Muncii se refera la posibilitatea copiilor de a presta activitati remunerate in calitate de:
• actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, precum si orice alt concurs sau activitate de scena;
• actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat sau model la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, cu sau fara scopuri publicitare;
• figurant sau model la sedinte foto, cu sau fara scopuri publicitare;
• figurant sau model la prezentari de moda;
• sportiv profesionist in sportul de performanta.
In acelasi timp, insa, sunt exceptate de la aplicarea acestor prevederi activitatile cuprinse in programa scolara sau extrascolara.
Activitatea prestata de copil, autorizata de Protectia Copilului
Copiii vor putea presta activitati remunerate doar dupa obtinerea unei autorizatii prealabile din partea Comisiei pentru Protectia Copilului, pentru fiecare activitate in parte, respectiv pe durata de desfasurare a acesteia. Autorizatia se elibereaza in termen de maxim 30 zile lucratoare de la data depunerii cererii de catre parinti ori reprezentantul legal al copilului, la secretariatul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de la domiciliul copilului.
Cererea parintelui ori a reprezentantului legal trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
• copia certificatului de nastere al copilului;
• trei fotografii recente ale copilului (neretusate);
• copii ale actelor de identitate ale parintilor sau reprezentantului legal;
• copia actului de identitate a insotitorului, dupa caz;
• certificat medical eliberat de ambulatoriile de specialitate cu profil pediatrie din unitatea administrativ teritoriala din care provine copilul, care sa ateste daca copilul este apt sau nu pentru a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizatia;
• aviz psihologic, din care sa reiasa ca minorul este apt sa presteze activitatea pentru care se solicita autorizatia;
• avizul medicului de specialitate medicina sportiva pentru copiii care participa la activitati sportive de performanta;
• adeverinta din partea unitatii de invatamant la care este inscris copilul, pentru copiii care frecventeaza o forma de invatamant, conform formularului prevazut in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezenta hotarare;
• proiectul conventiei ce urmeaza a fi semnata cu organizatorul;
• un document bancar din care sa reiasa ca pe numele copilului s-a deschis un cont.
Noile prevederi dau posibilitatea Comisiei de a solicita un punct de vedere din partea unui specialist, dar si din partea oricarui serviciu public deconcentrat care are competente in domeniul in care copilul va presta activitatea.
In urma analizei si verificarii documentelor, Compartimentul de interventie in situatii de abuz, neglijare, trafic, migratie si repatrieri din cadrul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului redacteaza un raport cu privire la propunerea de acordare sau neacordare a autorizatiei pe care il va supune aprobarii comisiei. Acest raport va cuprinde in mod obligatoriu si opinia copilului.
Totodata, compartimentul va monitoriza activitatea copilului pe intreg parcursul desfasurarii acesteia si va prezenta Comisiei, in termen de 30 de zile de la sfarsitul perioadei pentru care a fost eliberata autorizatia, sau dupa caz, ori de cate ori este nevoie, rapoarte.
Organizatorii care desfasoara activitati cu copii fara autorizatie vor fi sanctionati cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. In acelasi timp, pentru lipsa autorizatiei vor raspunde si parintii, fiind sanctionati cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Totodata, este introdusa si obligativitatea eliberarii de catre institutia scolara unde este inscris copilul a unei adeverinte care va mentiona modul concret in care acestuia ii va fi asigurat dreptul la educatie in situatiile in care activitatea prestata depaseste o durata mai mare de 30 de zile, sau urmeaza a se desfasura in alta localitate decat cea de domiciliu.
Copiii presteaza aceste activitati doar insotiti de un adult
Ministerul Muncii propune si insotirea copilului de catre un adult pe perioada desfasurarii activitatii, care trebuie sa aiba minim 12 clase si o stare de sanatate buna. De asemenea, acesta trebuie sa prezinte garantii cu privire la supravegherea si ingrijirea copiilor evidentiate prin evaluare sociala si psihologica si documente care sa faca dovada situatiilor specificate.
Se prevede expres ca nu poate fi insotitor o persoana care a suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitive, care sufera de boli cronice transmisibile sau psihice, sau care are istoric de abuz asupra copilului sau orice alta forma de violenta exercitata asupra copilului.
Atributiile insotitorului se includ in conventia cu organizatorul si sunt urmatoarele:
• insoteste copilul pe toata durata prestarii activitatii, inclusiv pe parcursul deplasarii acestuia;
• insoteste copilul la unitatea de invatamant la care i se asigura educatia, precum si in alte locuri pe care le frecventeaza copilul, in situatia in care activitatea are loc in alta localitate decat cea de domiciliu;
• supravegheaza copilul pe tot parcursul prestarii activitatii;
• se asigura de satisfacerea nevoilor speciale ale copilului (dieta, medicatie etc.);
• in situatia in care, pe parcursul desfasurarii activitatii, sesizeaza ca sanatatea copilului este afectata, are obligatia de a anunta imediat parintii sau reprezentantul legal al copilului si organizatorul. Reluarea activitatii se face numai in baza unui certificat medical care sa ateste ca starea de sanatate a copilului permite acest fapt.
• in situatia in care, pe parcursul desfasurarii activitatii, sesizeaza existenta unei situatii de pericol iminent pentru copil, sau ca acesta este supus unei forme de violenta, are obligatia de a anunta imediat parintii sau reprezentantul legal al copilului, organizatorul si directia generala de asistenta sociala si protectia copilului din judetul/sectorul in care se afla copilul.
In actul normative elaborate de Ministerul Muncii se prevede ca toate cheltuielile insotitorului sa fie suportate de organizator.
Insotitorul poate supraveghea, potrivit proiectului, cel mult 12 copii.
Castigurile copiilor, monitorizate
Proiectul de HG prevede ca sumele obtinute de copil in aceste situatii sa fie utilizate de catre parinti sau reprezentantul legal pana la majoratul copilului numai in interesul superior al acestuia. Insa, acestia trebuie sa prezinte anual un raport cu privire la modul in care au administrat veniturile copilului obtinute din activitatile prestate, care va cuprinde cel putin urmatoarele informatii: conventiile incheiate in perioada raportata, activitatile pentru care au fost incheiate, sumele totale obtinute si scopurile in care au fost folosite cu mentionarea tipurilor de cheltuieli.
Amenda de pana la 8.000 de lei pentru depasirea programului de lucru al copiilor
Conform proiectului de lege, activitatile prestate de copil in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling trebuie sa respecte anumite conditii si sa nu puna copiii in pericol.
Astfel, activitatea copiilor nu trebuie sa depaseasca 2 ore pe saptamana, repartizate in zile diferite, in cazul copiilor cu varsta sub un an, 2 ore pe zi in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, 4 ore pe zi in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani si 6 ore pe zi in cazul copiilor cu varsta peste 12 ani, fara a se lua in calcul pauzele scurte dupa fiecare activitate continua in parte, dar nu mai mult de 12 ore pe saptamana pentru muncile efectuate pe durata perioadei scolare, in afara orelor de scoala.
De asemenea, activitatea continua sa fie prestata maxim 15 minute de catre copiii cu varsta sub 1 an, maxim 30 minute de catre copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani si maxim 45 minute de catre copiii cu varsta peste 5 ani.
Copiilor trebuie sa li se acorde pauze scurte cu durata intre 10 si 15 minute dupa fiecare activitate continua, precum si o pauza mare cu o durata de minim o jumatate de ora, care se acorda dupa fiecare ora de activitate pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, la fiecare 2 ore pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani si la fiecare 3 ore pentru copiii cu varsta peste 12 ani.
Nerespectarea acestor prevederi atrage o amenda cuprinsa intre 5000 lei la 8000 lei.
avocatnet.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Cetele de colindători au adus la sediul PSD magia datinilor și obiceiurilor de iarnă! (Foto)
Tradiția continuă! Sute de urători și colindători din întregul județ au venit cu sufletele pline de bucurie să vestească Nașterea Domnului și să aducă toate urările de un nou an bun...
Salvatorii botoșăneni puși din nou pe fapte bune. Părinții și bunicii singuri din Dorohoi au primit vizita pompierilor! (Foto)
Sărbătorile de Iarnă se apropie, dar pentru mulți părinți și bunici care locuiesc singuri nu mai au farmec. Fără colindători, fără brad împodobit, masă bogată și oameni dragi ală...
Crin Antonescu a anunțat când demisionează din PNL: ”Nu există nicio legătură între mine și...”
Noua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat și asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.86 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici