Copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte. Cei mai mulţi români îl au, dar e periculos!

Mulţi români care au curte doresc umbră, motiv pentru care plantează tot felul de arbori, fără să aibă habar de dezavantajele acestora. Specialiştii, însă, atrag atenţia şi vorbesc despre copacul pe care nu ar trebui să îl ai pe lângă casă.

Copacul pe care nu trebuie să îl plantezi în curte. Cei mai mulţi români îl au, dar e periculos!

   Foto: pixabay.com

Acesta poate deveni periculos, aşa că este mai bine să îl eviţi şi să îl înlocuieşti cu arbori precum mestecenii sau pinii.

Copacul pe care să îl eviţi. Nu îl planta în curte!

În ultima perioadă, s-a tot vorbit despre copacul pe care românii nu voie să îl taie, aceştia riscând amenzi serioase. Este vorba despre nuc, arborele fiind protejat. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene. Dincolo de acest arbore, românii trebuie să afle şi despre copacul pe care trebuie să evite să îl planteze în curte pentru că poate deveni periculos, în anumite situaţii.

Este vorba despre tei. Deşi mulţi îl au în grădină pentru că face umbră iar la începutul verii oferă un parfum unic, acesta atrage afidele şi albinele în număr foarte mare. În plus, seva secretată se poate scurge peste maşini sau alei, lăsând în urmă o mizerie lipicioasă.

De asemenea, este important de ştiut că poate deveni periculos în cazul unei furtuni mai puternice. Dacă nu este tăiat şi îngrijit corespunzător, acesta provoacă pagube majore.

Un alt copac pe care să îl eviţi este plopul. Deşi creşte foarte repede şi se întreţine uşor, are o rădăcină superficială și moale, în timp ce trunchiul este predispus la putrezire. Astfel, poate deveni periculos în cazul unui vânt mai puternic. Şi bradul se află pe lista copacilor pe care nu ar trebui să îi plantezi în grădină. Rădăcinile lui mari se întind foarte mult sub pământ, lucru ce va afecta ceilalţi arbori.

La ce să fii atent când alegi copacii pe care îi plantezi în curte

Pe lângă rolul estetic, copacii trebuie să aibă şi un rol funcţional, spun specialiştii. Alegerea arborilor potriviţi se poate dovedi a fi o sarcină destul de complicată, însă este important să ţii cont de câteva lucruri în amenajarea grădinii tale. În primul rând, trebuie să verifici, înainte de cumpărare, care este înălţimea maximă şi cât de mult se întind rădăcinile.

Un alt lucru de care trebuie să ţii cont este locul în care doreşti să plantezi copacul: unde să facă umbră, la ce distanţă faţă de casă sau de alţi arbori. De asemenea, trebuie să ai grijă de legile în vigoare care reglementează relaţiile de vecinătate, pentru a nu depăşi limita proprietăţii.

Un alt detaliu la care ar trebui să te gândeşti este dacă îţi doreşti pomi fructiferi. În cazul acesta trebuie plantaţi departe de alei pentru că fac destul de multă mizerie în perioada în care rodesc.

Bugetul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 20 septembrie: Îi cinstim pe Sfinţii Mari Mucenici Eustație şi soţia sa, Teopista cu cei doi fii ai lor: Agapie şi Teopist

astăzi, 07:00

Sfântul Eustație a fost un vestit căpitan de oşti, pe vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a se boteza, numele său era Plachida, iar soţia lui se numea Tatiana. Merg&...

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...