În cadrul acţiunilor, poliţiştii au desfăşurat şi activităţi de informare a participanților la trafic cu privire la ultimele modificări în domeniul legislației rutiere, în contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 97/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranței.
La această activitate, polițiștii rutieri au fost prezenți cu aparatele drugtest și alcooltest folosite în activitățile curente desfășurate în trafic. Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.
Modificări legislative privind procedura restituirii permisului de conducere
Conform noilor modificări legislative, începând din 15 iulie 2024, în cazul retragerii permisului de conducere, ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
„În momentul în care un conducător auto este sub influența substanțelor psihoactive ca urmare a testării cu aparatul drugtest, acesta se conduce la Institutul Medico Legal sau la Serviciul Medico Legal pentru recoltare de mostre biologice. Recoltarea se face de către specialiști la spital, iar trusa se preia de organul de poliție. Ce este important în legătură cu permisul de conducere? Permisul de conducere se retrage de la finalizarea procedurilor de recoltare a probelor biologice și se eliberează o dovadă fără drept de circulație. Dovada înlocuitoare este pentru perioada de 72 de ore, timp în care cel testat va fi înștiințat de rezultatul dacă este sau nu sub influența substanțelor psihoactive. Persoana trebuie să predea un număr de contact, respectiv un număr de telefon, o adresă de email unde poate fi înștiințat cu privire la rezultatul mostrelor biologice. Polițistul este obligat să transporte mostrele biologice și să aibă rezultatul în cel mai scurt timp, iar persoana va fi înștiințată pe căile mai sus menționate”, a declarat Teodor Orhei, șeful Poliției Rutiere.
Până în momentul de față la Botoșani au fost patru astfel de cazuri. La trei dintre aceste cazuri rezultatul a fost negativ, iar la cel de-al patrulea rezultatul a fost negativ.
„De la intrarea în vigoare a ordonanței la Botoșani am avut patru cazuri. În trei cazuri rezultatul a fost negativ, iar unul a fost pozitiv. Toate persoanele au luat la cunoștință rezultatul buletinelor toxicologice. Celor trei le-au fost restituite permisele”, a adăugat Teodor Orhei.