Controverse de la salariile angajaţilor de la Spitalul Mavromati! Ce spun reprezentanţii unităţii!

Controverse de la salariile angajaţilor de la Spitalul Mavromati! Ce spun reprezentanţii unităţii!
Decizia conducerii Spitalului Județean Mavromati de a face publice salariile pe care le încasează angajații unității au stârnit numeroase reacții, în special în mediul virtual. Pe de o parte cei care lucrează în sistem, pe de altă parte cei din afara sistemului. Dacă primii se plâng că salariile nu sunt deloc mari, în comparație cu munca pe care o desfășoară, sau că există inechitate în sistem în ceea ce privește stabilirea drepturilor salariale, ceilalți spun că lefurile din sistemul de  sănătate sunt “foarte mari".

Redăm mai jos câteva dintre comentariile lăsate de cititori pe forumul Stiri.Botoșani.ro:

“Tot timpul se afiseaza doar salariile mari, dar de ce nu se afiseaza si salariile unor asistenti medicali care lucreaza pe aceste sectii de ATI si au salariile cat are un infirmier ,De ca asta nu se afiseaza,sa ne dea dreptul nostru.Munca e la fel pentru toti dar salariile difera foarte mult".

“Principala cauza a nemultumirilor din spitale este de fapt diferentele salariale dintre diferite compartimente sau salarizarea dupa "Dosarul de cadre" si nu dupa "cantitatea si calitatea muncii" in cadrul aceluiasi compartiment. Ciudat e ca intre persoane cu aceeasi pregatire si vechime exista diferente pe care doar cei de la RUNOS reusesc sa le explice si nimeni altcineva sa le inteleaga. Solutia pe care eu o consider corecta este salarizarea pe locul de munca. Diploma considerata ca fiid superioara nu trebuie sa-ti dea garantia unui salariu mai mare ci sansa de a ocupa un loc mai bine platit. Cresterile de salariu procentuale (cum a fost si cea de 25%) au facut discrepantele si mai mari. Ar mai fi de adaugat ca o luna cu 20 zile lucratoare si 11 zile libere fac din luna ianuarie cea mai bine platita luna pentru cei ce lureaza in ture, astfel ca in ianuarie salariul meu a fost cu 10%-15% mai mare decat intr-o luna normala(21-22 zile lucratoare si 8 zile libere"

“Sa nu uitam faptul ca salariul unei infirmiere ajunge la 1.400 ron dupa 25 ani vechime, sa nu uitam faptul ca o infirmiera are in grija si cate 2 sectii pe tura isi merita acei bani din plin."

“Toata lumea munceste cot la cot si asistenti si infirmieri, dar toate discutiile si problemele apar din cauza discrepantei dintre salariile colegilor din sanatate care au un venit f.f mare pe linga altii.Daca ar fi corectitudine nu ar mai fi atatea discutii."

“Acestea sunt salariile din sistemul sanitar, nu sunt valabile doar la Botosani si nu le-a stabilit managerul de la Mavromati, dar sigur e motivul pentru care sistemul e subfinantat! E trist ca medicul rezident are salariul atat de mic in primii ani, dar cu rabdare pot ajunge la acele sume pe care omul de rand nu le poate pricepe. Pacat ca serviciile oferite pacientilor nu sunt mereu pe masura acestor salarii. Cineva a punctat foarte bine ca asta se intampla doar la stat, in mediul privat nu indrazneste nimeni sa ceara atat de mult!."

“Dar aveti salarii ca lumea, nu gluma. Nu stiu de ce atatea pretentii si vesnice nemultumiri. Nu spun ca nu ar trebui sa luati banii acestia, dar munciti fratilor pentru ei. Nu va mai bateti joc de oameni si asteptati mereu sa va dea dreptul de smecher, ca aia pe care ii tratati nu cistiga nici macar un sfert din banii pe care ii primiti voi. Nu mai invocati mereu ca in Occident se cistiga mai mult, ca nici voi nu munciti ca in Occident. Daca nu stiti intrebati-i pe cei care au plecat acolo cam care este ritmul la serviciu. Asistenta nu pleaca din salon decit in pauza. In rest sta la dispozitia bolnavului."

“Daca asa sunt salariile in sistemul sanitar, de ce se preteaza sa jumuleasca pacientii. Astia pleaca cu cel putin 100 de lei pe zi acasa doar din ciubuc. Daca e sa vorbim de doctorii din spital, sa nu va mirati ca fac cate o vila in fiecare an. Rusinos."

Șeful Serviciului R.U.N.O.S. din cadrul Spitalului Județean Mavromati, Stelian Aivăncesei, a ținut să facă o serie de precizări legate de salariile personalului din cadrul unității spialicești.

Redăm mai jos punctul de vedere al șefului Serviciului R.U.N.O.S., transmis redacției Sitiri.Botosani.ro.

“Ca urmare a publicarii pe site-ul spitalului a salariilor nete incasate de catre salariatii Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati Botosani, in calitate de persoana care cunoaste modul de stabilire si salarizare a personalului sanitar, fiind  angajat in functia de sef serviciu R.U.N.O.S., sunt nevoit a face urmatoarele  precizari:
-   salariile nete ale medicilor realizate in luna ianuarie 2016, sunt calculate prin includerea in acestea a  platii orelor de garda efectuate in cursul unei saptamani (de luni pana dumineca);
-articolul 25 din REGULAMENTUL din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost aprobat de Ordinul 870/2004  precizeaza:
(1)Garda se instituie în unităţile cu paturi pentru continuitatea asistenţei medicale între ora de terminare a programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor din cursul dimineţii şi ora de începere a programului de dimineaţă din ziua următoare. În zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, garda începe de dimineaţă şi durează 24 de ore.
(2)Linia de gardă în specialităţile paraclinice se organizează între ora de terminare a programului medicilor încadraţi în aceste locuri de muncă şi ora de începere a programului din ziua următoare.

Acelasi regulament , precizeaza la articolul 42:
(1)Orele de gardă nu sunt considerate ore suplimentare şi nici cumul de funcţii.
(2)Orele de gardă nu constituie vechime în muncă şi în specialitate.
(3)Orele de gardă efectuate în afara programului normal de lucru şi salarizate conform prevederilor prezentului regulament se includ în veniturile salariale brute lunare în funcţie de care se determină numărul de puncte realizat în fiecare lună, pe baza cărora se determină cuantumul pensiei.
     
Faptul ca sunt sectii cu specialitati in care numarul de medici este deficitar, impune ca pe aceste sectii numarul orelor de garda sa fie foarte mare ( respectandu-se prevederea art. 41 din regulament care precizeaza ca Efectuarea a două gărzi consecutive de către acelaşi medic este interzisă), crescand si veniturile brute, implicit restul de plata pe care-l primesc medicii.
 
Un medic, in functie de conditiile de munca unde-si desfasoara activitatea,  lucreaza 6 ore/zi (radiologie, anatomie patologica, medicina legala) iar ceilalti 7 ore /zi, urmand ca cei care asigura continuitatea asistentei medicale (garda) sa ramana la serviciu inca 17 ore, iar a doua zi programul normal de lucru de 7 ore/zi.

Medicul care efectueaza garda, vine la spital la ora 7,00 si pleaca a doua zi la ora 14,00, dupa 31 de ore. Sunt sectii in care un medic lucreaza (program normal de lucru si garzi ), in lunile care au 30 de zile calendaristice din care 20 de zile lucratoare acumuland un numar de 360 – 400 ore/luna, din care programul normal de lucru este de 140 ore/luna.

Salariul unui medic specialist (care nu efectueaza garzi) dupa 25 de ani de invatat (liceul+ 13 ani medicina) este de aproximativ 2700-3000 lei.

Pentru aceste salarii medicii trebuie sa absolve Facultatea de medicina dupa  6 ani de examene, dupa care rezindentiatul cuprins intre 3-6 ani (sau 7 ani pana in 2016 un medic neurochirurg). Daca avem nevoie de ei trebuie si sa-i respectam.

In legatura cu salariile asistentilor, trebuie sa tinem cont de faptul ca si asistentii  lucreaza in conditiile prevazute de lege, nu ei si-au stabilit salariile, nu ei sunt vinovati ca sunt specialitati medicale in care medicii  nu  fac garzi (neexistand linie de garda), iar pentru ca noi sa fim  tratati intr-un spital trebuie sa existe de la medic la muncitorul necalificat pentru ca acesta (spitalul) sa functioneze.

Si asistentii lucreaza in ture de luni pana duminica, in sarbatorile legale, asigurand alaturi de medici, infirmieri, ingrijitori continuitatea asistentei medicale.

A invrajbi salariatii cu functii/meserii diferite intre ei nu reprezinta o solutie, ci solutia din punctul meu de vedere este ca cei care au salariile mici sa beneficieze de legislatia care sa repare aceasta inechitate (medici-asistenti)

Precizez ca acesta este un punct de vedere personal."

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elev din Botoșani distins cu Premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Franceză! (Foto)

astăzi, 08:34

Vladimir Cotruță, elev in clasa a X-a bilingv franceză la Colegiul Național "A.T. Laurian" Botoșani, a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Nu este...

Sancțiune dură pentru dinamovistul care l-a accidentat pe Romario Benzar!

astăzi, 08:16
103

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a anunțat marți o serie de sancțiuni disciplinare, printre care cea mai severă a fost dictată dinamovistului Hakim Djamel Abdallah....

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie

astăzi, 08:00
12

Sfântul Proroc Ieremia era din Anatot, cetatea preoţilor, în partea lui Veniamin, cetate departe de Ierusalim ca la trei mile.Tatăl său se numea Helchie şi era mai marele preoţilo...