Contre între CTP şi ambasadorul Ungariei: "Mă bucur că vorbiţi româneşte"

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Cristian Tudor Popescu i-a adresat câteva întrebări ambasadorului maghiar la Bucureşti, Oszkar Fuzes. Răspunsurile nu l-au mulţumit pe jurnalist. 
 
Înainte de a-i adresa o întrebare, jurnalistul Cristian Tudor Popescu i-a spus ambasadorului Ungariei la Bucureşti: "Mă bucur că vorbiţi româneşte!".
 
Jurnalistul l-a întrebat cum se potriveşte tratatul bilateral dintre România şi Ungaria cu dorinţa Ungariei de autonomie a Ţinutului secuiesc în România. Ambasadorul a declarat că nu există nici o legătură între cele două. Răspunsul nu l-a mulţumit însă pe CTP.
 
"Vorbiţi ca un poet, nu ca un politician. Eu atât am avut de spus în această chestiune, dacă vreţi putem vorbi despre literatura maghiară", a spus Cristian Tudor Popescu.
 
"Când domnul ambasador spune că nu s-a consultat cu premierul ungar, cu ministrul de externe despre ceea ce se întâmplă, cred că sunt două posibilităţi: domnia sa consideră acest incident absolut minor şi nu vrea să deranjeze premierul Ungariei, ori are altă vocaţie faţă de cea de ambasador", a mai spus jurnalistul.
 
Scandalul a început după ce steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Nemeth Zsolt a spus că maghiarii din România sunt agresaţi simbolic şi le-a cerut primarilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului secuiesc, în semn de solidaritate cu maghiarii din Transilvania.
 
Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, la începutul şedinţei de guvern, o reacţie foarte fermă în legătură cu declaraţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt care a afirmat că ungurii din România sunt supuşi unor agresiuni simbolice prin interdicţia arborării steagului Ţinutului Secuiesc.
 
Ponta a spus că România nu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
 
"Este vorba de o minoritate naţională foarte importantă, care are drepturi să îşi păstreze identitatea. Dacă secuii simt nevoia să folosească steagurile sau simbolurile nationale, nu înţeleg de ce acest lucru ar fi împotriva intereselor României", a declarat ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru România TV.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...