Contrabandişti conduşi de un poliţist de frontieră, condamnaţi de judecători! Cum acţiona reţeaua!

Contrabandişti conduşi de un poliţist de frontieră, condamnaţi de judecători! Cum acţiona reţeaua!
Membrii unei grupări de contrabandişti de ţigări, care era condusă chiar de un poliţist de frontieră, şi-au aflat, marţi, pedepsele date de judecătorii Tribunalului Botoşani.

Gabriel Ionuţ Aruştei, angajat al Poliţiei de Frontieră, judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, a primit o pedeapsă de 7 ani şi opt luni de închisoare cu executare.

În acest dosar a mai fost condamnat şi Ştefan Claudiu Posteucă, care a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare. Un alt membru al grupării, Gheorghe Bărboi a fost condamnat la opt ani şi patru luni de închisoare, în timp ce Neculai Dumitru a primit zece ani de închisoare, acesta mai având şi o condamnare anterioară. Sentinţele date marţi nu sunt însă definitive şi pot fi atacate cu apel.

Instanţa i-a mai obligat să plătească suma de 308.869 de lei către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi, cu titlul de despăgubiri.

Reţeaua a fost destructurată în iunie 2014.

Redăm mai jos comunicat procurorilor DIICOT, de la acea vreme:

Față de inculpatul Aruștei Gabriel Ionuț există suspiciunea rezonabilă că, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu ca agent de poliţie de frontieră, a furnizat date confidenţiale privind dispunerea în teren a patrulelor poliţieneşti, omiţând intenţionat supravegherea zonei unde se desfăşura activitatea de contrabandă şi monitoriza zona adiacentă, pentru ca persoanele care preluau şi transportau coletele cu ţigări să nu fie surprinse de organele abilitate să constate fapte de contrabandă.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că actele de contrabandă comise de membrii grupării aveau loc în zilele în care numitul Aruştei Gabriel Ionuţ era planificat în serviciu, fie tură de zi, fie tură de noapte, când, în funcţie de dispunerea patrulelor pentru supravegherea frontierei de stat, inculpatul discuta codat prin intermediul mesajelor de tip text doar cu numitul Neculai Dumitru, despre posibilitatea desfăşurării în siguranţă sau nu a preluării ţigărilor. Față de inculpatul Aruștei Gabriel Ionuț există, de asemenea, suspiciunea rezonabilă că a avut și numeroase întâlniri directe cu inculpatul Neculai Dumitru (arestat în altă cauză) – care se ocupa de stabilirea detaliilor privind organizarea introducerii în țară a țigărilor de contrabandă – întâlniri în cadrul cărora polițistul de frontieră îi comunica date și informații cu caracter secret de serviciu sau având caracter nepublic.

Inculpatul Bărboi Gheorghe, 46 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de săvârșire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și contrabandă în forma continuată și complexă, fapte comise în concurs. În drept, faptele pentru care este acuzat sunt prevăzute de art.367 alin.1, 2, 3 Cod penal; art.270 alin.1, 3 rap. la art.274 din Legea 86/2006, cu aplicarea art.35 alin.1, art.36 Cod penal; toate cu aplicarea art. 38 alin.1 și art. 39 Cod penal. În fapt, față de inculpatul Bărboi Gheorghe există suspiciunea rezonabilă că a desfăşurat activităţi de contrabandă în cadrul grupului infracţional pe care îl coordona împreună cu inculpatul Neculai Dumitru.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Bărboi Gheorghe se ocupa de organizarea introducerii în ţară a ţigărilor de contrabandă, folosind informațiile obținute de Neculai Dumitru de la polițistul de frontieră. Inculpatul Bărboi Gheorghe avea și rolul de a menţine legătura cu membrii segmentului ucrainean, el fiind şi cel care se deplasa în Republica Ucraina pentru a face plata coletelor de ţigări preluate.

Față de inculpat există suspiciunea rezonabilă că, pentru a nu crea suspiciuni referitoare la tipicitatea desfăşurării activităţilor de contrabandă, a utilizat împreună cu membrii grupării, ca loc de depozitare a mărfurilor de contrabandă și un imobil nelocuit (proprietara fiind decedată) pe care inculpatul îl avea în administrare. În limbajul codat folosit de inculpatul Bărboi Gheorghe pentru a nu atrage atenția asupra activităților desfășurate, activitatea de contrabandă era denumită discuit, țigările de contrabandă – făină sau ouă vopsite, iar locul de unde trebuiau preluate coletele cu ţigări - ogor.

Inculpatul Posteucă Claudiu Ştefan, 30 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de săvârșire a infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în forma continuată și complexă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. În drept, faptele sunt prevăzute de art.367 alin.1, 2, 3 Cod penal; de art.270 alin.1, 3 rap. la art.274 din Legea 86/2006, cu aplicarea art.35 alin.1, art.36 Cod penal; art.342 alin.1 Cod penal și de art. 365 alin.1 şi 2 Cod penal; toate cu aplicarea art. 38 alin. 1, 39 Cod Penal.  

În fapt, față de inculpatul Posteucă Claudiu Ştefan există suspiciunea rezonabilă că a îndeplinit în cadrul grupului infracțional rolul de a supraveghea căile de comunicaţie şi împrejurimile sau de a transporta ţigările de contrabandă de la locurile de depozitare către alte locaţii. Cei trei inculpați fac parte dintr-un grup infracțional organizat creat pe raza județului Botoșani, începând cu anul 2013, specializat în introducerea ilegală pe teritoriul național și distribuirea ulterioară a țigărilor de proveniență ucraineană. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
20

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
44

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
27

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...