Consilierii locali consideră "exagerată" chiria cerută de soţia patronului Victor Construct pentru Grădiniţa 24. "Să ieşim cât mai repede din acest cerc vicios"

Consilierii locali consideră "exagerată" chiria cerută de soţia patronului Victor Construct pentru Grădiniţa 24. "Să ieşim cât mai repede din acest cerc vicios"
Situaţia Grădiniţei nr. 24 din municipiul Botoşani, care în prezent funcţionează într-un imobil închiriat de la soţia omului de afaceri Victor Mihalachi, a stârnit discuţii aprinse între consilierii locali.

Contractul de închiriere expiră în luna august, iar proprietarul a cerut o chirie de 2.000 de euro faţă de 1.200 de euro cât este în prezent.

Această majorare este considerată “exagerată de aleşii municipali care au cerut primarului, dar şi inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mihaela Huncă, să găsească soluţii pentru relocarea acestei unităţi de învăţământ.

Să veniți cu o soluție viabilă pentru această grădiniță. Sunt patru ani de zile de când plătim o chirie extraordinar de mare și nu am reușit să rezolvăm problema acestei grădinițe în tot acest timp. Mai prelungim chiria cu încă un an și este firesc ca cel care închiriază să solicite un preț pentru că suntem la mâna domniei sale în sensul în care până la începerea anului școlar nu mai este timpul necesar pentru relocarea Grădiniței 24. Vă rog domnule primar ca împreună cu a noastră colegă Mihaela Huncă să veniți în ședința următoare cu o soluție viabilă pentru relocarea acestei grădinițe", a spus Cătălina Lupaşcu.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de joi a fost un proiect de hotărâre privind desemnarea unei comisii de negociere, edilul şef al municipiului propunând-o pe Cătălina Lupaşcu să facă parte din această comisie.

“O rog pe doamna Cătălina Lupașcu să facă parte din această comisie cu atât mai mult cu cât activitatea și pregătirea domniei sale o recomandă fiind cea mai apropiată dintre consilieri de activitatea desfășurată în cadrul unei grădinițe și cred că puteți coordona această comisie și lua decizia cea mai bună. Nu vreau să fiu malițios sau altfel interpretat dar chiar cred că puteți să ne dați un sfat" a menţionat primarul.

Consilierul liberal a replicat să nu doreşte să facă parte din această comisie.

“Dvs. împreună cu Mihaela Huncă aveți pârghiile necesare prin directorii PSD din zona respectivă care să se adune la masa de lucru și să propună o soluție. Așadar nu îmi doresc să fac parte din această comisie, dar dacă soluția cu care dvs. veniți va fi viabilă cu siguranță vom vota", i-a spus Cătălina Lupaşcu primarului.

“Am și eu o rugăminte, asumați-vă responsabilitatea, implicați-vă și dvs. o dată. De trei ani veniți doar cu critici și cu probleme politice. E o problemă care poate fi rezolvată și rugâmintea mea este să vă aduceți aportul", a replicat Portariuc.

Lupaşcu a venit cu o soluţie în ceea ce priveşte Grădiniţa 24, dar a spus că cei care ar putea să rezlve problema sunt tot primarul şi şefa ISJ.

“Există o soluție de relocare a Grădiniței 24 în internatul de la Laurian. Vorbiți vă rog cu conducerea liceului verificați spațiile de la parterul internatului și vedeți că sunt date către ONG-uri care duc câte 2-3 lei către liceu, vedeți că investițiile nu ar fi mari, grădinița își păstrează aceeași zonă de adresabilitate și aceasta este soluția pe care eu v-o dau în acest moment", a spus Cătălina Lupaşcu.

Consilierul Cristinel Brumă a intervenit şi el şi a spus că a discutat cu conducerea Şcolii nr. 16, în subordinea căreia funcţionează această grădiniţă, iar chiria propusă de proprietar este de neacceptat.

“Conducerea Școlii nr. 16 m-a rugat să vă aduc la cunoștință că ei nu sunt de acord cu această chirie pentru că îngreunează bugetul local dar vă întreb ce stă la baza acestei majorări. Din ce am înțeles de la conducerea școlii ei nu au bătut un cui, nu au dat un var, nimic. Ce stă la baza acestei pretenții de se majorează chiria cu 70%? E exagerat", a precizat alesul municipal.

La rândul său, Paul Onişa a spus că municipalitatea trebuie să găsească cât mai repede o soluţie pentru a nu mai plăti bani către soţia patronului de la Victor Construct.

“Sună ca naiba să stea o grădiniță subordonată sistemului de învățământ local la o persoană care are contracte cu banul public, în speță Victor Mihalachi, și eu zic să ieșim din acest cerc vicios cât mai repede posibil mai ales că ne aflăm în fața unei creșteri de chirie de 70%. Avem pe Bulevard fosta Casă de Asigurări de Sănătate care este goală de ani de zile. Ciuperca se poate scoate, nu ne învârtim așa în jurul cozii că trebuie să dăm bani la Victor Construct. Nu am nimic cu omul acesta dar nu sună deloc bine, mai ales că proprietarul nu investește și nu asigură condițiile minime necesare acolo", a spus Onişa.

Consilierul local Florin Ghiorghiţă a atras atenţia că mai este puţin timp până când începe noul an şcolar şi este imposibil să muţi în alt spaţiu grădiniţa.

“Planul de învățământ pe anul viitor este deja făcut, elevii sunt deja înscriși pentru grădiniță. Vara aceasta s-au făcut lucrări de igienizare, de reparații cu fonduri și forțe proprii și va fi foarte greu să spunem părinților copiilor că va trebui să găsim o soluție să îi mutăm în alt spațiu. Este aproape imposibil. Din considerente strict economice eu zic că ar trebui să discutăm foarte serios cu proprietarul acelei clădiri, ori să îi propunem un contract pe mai mulți ani cu o chirie redusă sau la același nivel, dar să încercăm să păstrăm grădinița în acel spațiu și  nu spun acest lucru pentru a-l favoriza pe Victor sau pe alții. Este un cartier cu mulți copii și nu putem rezolva problema într-o lună-două. Haideți să mergem mai departe pe negocierea chiriei", a spus Ghiorghiţă.

Inspectorul general al ISJ Botoşani, Mihaela Huncă, a precizat că o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar fi construirea unei noi grădiniţe.

“Și acum doi ani veneam cu o propunere destul de viabilă. La Grădinița nr. 2 care este una cu program normal are spațiu suficient pentru a se construi o grădiniță mai mare astfel încât cele două grădinițe să funcționeze acolo. An de an găsim doar o soluție provizorie. Cel mai bine să ne gândim și la soluții pe termen lung care să rezolve problema", a afirmat consilierul local.

Aleşii municipali au aprobat constituirea a unei comisii care să negocieze cu soţia omului de afaceri Victor Mihalachi chiria pentru clădirea în care funcţionează Grădiniţia 24. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

astăzi, 20:15
39

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

astăzi, 19:33
58

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

astăzi, 19:14
64

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...