Consilierii locali au aprobat noul regulament de circulatie, care reglementeaza si activitatea firmei HSR!

Consilierii locali, reuniti astazi in sedinta ordinara, au votat in unanimitate, noul regulament privind organizarea circulatiei in municipiul Botosani, activitatea de blocare, ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor stationate neregulamentar pe domeniul public sau privat din municipiu si regimul parcarilor.

Intocmirea si aprobarea noului regulament a venit in urma nenumaratelor plangeri care au venit din partea cetatenilor vizavi de modul in care actioneaza angajatii firmei HSR.

Printre modificarile aduse in ceea ce priveste activitatea firmei HSR, se numara cele legate de tarifele practicate, dar si cele care privesc partea de blocare si ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, mai ales in ceea ce priveste termenele in care trebuie efectuate aceste operatiuni.

Astfel, potrivit noului regulament, tarifele pentru deblocarea rotilor sunt de 75 de lei pentru autoturisme si platforme, 120 de lei pentru autoutilitare, microbuze si rulote, de 300 de lei pentru autocare, camioane, tractoare, remorci si alte tipuri care depasesc masa maxima autorizata peste 5 tone si de 500 de lei pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata de peste 20 de tone. Tarifele sunt fara TVA. Cat priveste tariful pentru ridicarea, transportul si depozitarea autovehiculelor/vehiculelor ridicate acesta este de 200 de lei, fara TVA.

Daca proprietarul autovehiculului se prezinta inainte de ridicarea lui de pe domeniul public sau privat al municipiului Botosani sau inainte de plecarea autospecialei cu autovehiculul ridicat, acesta nu va mai fi transportat in locul special amenajat la cererea detinatorului, cu conditia achitarii amenzii si a unei jumatati din tariful aferent activitatii, eliberandu-se chitanta de catre operator.

Daca autovehiculul va stationa in parcul operatorului mai mult de 24 de ore se va plati un tarif de depozitare de 30 de lei, fara TVA, pe zi, numit si tarif de stationare. Potrivit noului regulament, constatarea si sanctionarea contraventiilor se face de catre imputernicitii primarului municipiului Botosani, agentii constatatori din cadrul Politiei Locale si al aparatului de specialitate al primarului, precum si de catre ofiterii si agentii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, care vor intocmi si procesele-verbale de constatare.

Consilierul local, Gheorghe Vazdoaga, a atras atentia ca intocmirea proceselor verbale trebuie sa se faca numai de catre organele specializate, pentru ca in caz contrar exista riscul ca acestea sa fie anulate in instanta, asa cum s-a mai intamplat.

“Din punctul meu de vedere, singurul organism care poate intocmi procesul verbal sunt agentii Politiei Rutiere. Faptul ca cineva din imputernicitii primarului sau din comisia locala constata ca eu mi-am parcat neregulamentar autovehiculul, poate da un telefon, dar efectiv procesul verbal trebuie facut de catre un om de specialitate, pentru ca astfel riscam ca aceste procese verbale sa fie desfiintate de catre instanta", a spus consilierul local Gheorghe Vazdoaga.

O alta reglementare face referire la faptul ca, contravenientul poate achita pe loc, sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal, ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii, agentul constatator trebuind sa faca mentiune expresa despre aceasta posibilitate in procesul verbal.

Consilierul local, Florentin Petrariu, sustine ca incasarea tarifelor ar trebui sa se faca de catre Directia de Impozite si Taxe.

“Regulamentul este mai bun decat cel vechi. Ce n-am inteles totusi, de ce nu se poate ca cetateanul sa nu aiba treaba cu HSR-ul si sa plateasca la impozite si taxe. Am inteles, nu suntem pregatiti tehnic sa efectuam serviciile de ridicare si transport, dar putem concesiona numai un singur serviciu. Cred eu ca cetateanul ar trebui sa plateasca banii la impozite si taxe si apoi Primaria sa deconteze contravaloarea serviciului", a declarat Florentin Petrariu.

Potrivit noului regulament, firma HSR are ca obligatie sa execute toate lucrarile ce tin de intretinerea parcarilor publice concesionate, respectiv salubrizare si deszapezire. Totodata, operatorul va raspunde de toate prejudiciile produse din vina sa, asupra autovehiculului asupra caruia s-a actionat si a bunurilor din interiorul acestuia. Primaria si Consiliul Local sunt exonerate de orice raspundere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

astăzi, 20:15

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...