Consecințele creșterilor salariale la Primăria Botoșani: deficit de milioane în buget! "Ne gândim să diminuăm..."

Bugetul municipiului Botoșani pe anul acesta este unul nesatisfăcător, primarul Cătălin Flutur declarând că se încearcă găsirea unor variante cât mai optime. Planurile și calculele făcute până acum de municipalitate vizavi de buget au fost date peste cap de majorările salariale aplicate în sistem care au trebuit făcute în baza unor acte normative,  însă nu s-au oferit și resursele financiare pentru acoperirea acestor creșteri.

În aceste condiții, potrivit edilului șef al orașului, deficitul este unul destul de semnificativ. 

"Bugetul municipiului la partea de funcționare, fără să ne gândim nici măcar o secundă la partea de dezvoltare, adunând multe date, suntem undeva într-un deficit de 15 milioane de lei. E mult și am ajuns în situația respectivă și datorită faptului că am primit niște obligații prin Hotărâri de Guvern fără să primim sursa. 9 milioane de lei, am fost obligați să mărim niște salarii și nu o să contest niciodată dreptul angajaților primăriei, ai celor din subordinea primăriei, de a avea un salairu decent. Dar când vine cineva și te obligă și spune: dai 9 milioane de lei... este foarte bine, dar vă rugăm frumos dați-ne și sursa. La aceste sume se adaugă și acele creșteri salariale care, dacă nu ar fi fost făcute, creau un dezechilibru major între salariați ai primăriei din aparatul propriu și colegi din alte domenii, care sunt sub același ordonator de credite. Sper că vor trata cu maximă seriozitate și maximă urgență legea salarizării unitare care va pune într-o ordine aceste creșteri salariale", a declarat primarul Cătălin Flutur.

Pentru a putea acoperi aceste goluri din buget, primarul a spus că vor trebui reduse cheltuielile din anumite zone. 

"Încercăm și căutăm variante de a mai aduna bani la primărie. Am votat taxele și impozitele locale fără majorări, neștiind și neanticipând în momentul în care am votat ce sarcini vom primi ulterior. Au fost unele diminuări prin HG care a spus să se reducă 102 taxe, iar o parte din aceste taxe se regăsesc și în taxele care veneau la municipalitate. Nu facem o creștere de taxe și impozite, dar facem obligați o creștere de salarii și trebuie să găsim un echilibru. Căutăm soluții de a face în bugetul pe 2017 un echilibru. Ne gândim să diminuăm cheltuielile cu servicii și cheltuielile materiale la direcțiile și instituțiile subordonate, suntem într-o fază foarte avansată de a restructura creditul cu IFC-ul", a mai spus primarul.

Salariile funcționarilor din cadrul Primăriei Botoșani au fost majorate la începutul acestei săptămâni cu 40%. Creșteri au cerut și cei de la Poliția Locală, dar și angajații de la Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement. 

 

Spune-ne opinia ta