Congresul National de Poezie, Botosani, 2009 - Sa mergem inainte. Fara emfaza, dar sa mergem inainte!

Prima parte a lucrarilor Congresului National de Poezie a dezbatut tema Poezia si Istoria Literaturii Romane. In sala de marmura a Teatrului Mihai Eminescu Botosani, timp de cateva ore, scriitorii sositi din toate zonele tarii, dar si din Basarabia si Bucovina, au adus in discutie importanta istoriilor literare, impactul pe care aceste lucrari il au in literatura, dar si subiectivismul criticului si valorea poeziei.

Cata putere are criticul fauritor de istorie, cata istorie poate scrie poetul? 

Pentru ca, asa cum a precizat scriitorul basarabean Leo Butnaru, poetul este necesar nu numai siesi, ci si criticului si tarii in care el, poetul, scrie.

"Istoriile literare nu sunt scrise nici de apostoli, nici de Dumnezeu. Noi suntem necesari. Suntem necesari cerului, pamantului, istoriilor. Daca la Chisinau este necesara literatura, cu toate problemele pe care le intampinam, inseamna ca ea este necesara intregului spatiu romanesc", a spus Leo Butnaru.

Alocutiunile poetilor prezenti la Congresul National de Poezie au fost de la un simple semnale de apreciere a manifestarii care se desfasoara de cativa ani la Botosani, pana la atitudini clare de implicare a poetilor in problemele societatii si in actiuni de provocare a initiativelor legislative care sa vina in sprijinul statutului scriitorului roman.

Ioan Radu Vacarescu: Vorbeam cu Leo Butnaru despre faptul ca scriitorii din Basarabia au doua frici: frica de rusi si frica de a nu intra in istoria literaturii romane. Insa, cui se adreseaza o istorie a literaturii romane? Cui se adreseaza Istoria lui Manolescu sau Istoria lui Alex Stefanescu? Se adreseaza, clar, studentilor din universitati. O istorie, daca nu se adreseaza precis unui segment, ea seamana cu satul acela din Vaslui care avea un singur locuitor, care a parasit si el satul, in urma lui ramanand mortii singuri.

Razvan Tupa: Sa nu nesocotim veleitarii. S-ar putea ca veleitarii sa fie singura sansa a poeziei, singurii interesati de literatura.

Vasile Tarateanu: Istoria nu poate fi scrisa, ea este asa cum este! Dar cand sunt omise din ea anumiti poeti, ea este cumva fara importanta. Cand din Istoria Literaturii Romane sunt omise anumite spatii - ca Basarabia sau Bucovina, acea istorie nu poate fi numita a literaturii romane.

Ion Pop: Se vorbeste foarte mult despre faptul ca se restrange tot mai mult publicul cititor de poezie. Ne punem, insa, intrebarea, cati cititori avea poezia in Evul Mediu? Publicul mare al poeziei a fost mereu o iluzie. Trebuie sa revenim la realitate. Nu inseamna ca nu exista cititori atasati de poezie, la fel cum exista ascultatori fideli ai muzicii. Am spus mereu ca ii deplang din suflet pe aceea care nu au ascultat niciodata Mozart. Insa, ca si in muzica, literatura va fi mereu elitista. Nu are rost sa ne lamentam. Este adevarat ca poetul este desconsiderat astazi in structurile institutionale. Ne plangem degeaba, atata timp cat nu exista o politica mai agresiva de publicare a scriitorilor romani in strainatate. Eu spun sa mergem inainte. Fara emfaza, dar sa mergem inainte!

Congresul National de Poezie se reia la ora 18.00, in sala mica a Teatrului Mihai Eminescu Botosani. Evenimentul este transmis in direct pe internet, de Live Botosani.

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

astăzi, 19:51

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

astăzi, 19:15

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

astăzi, 18:34

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...