Confuzie printre comercianti: Cine declara si plateste taxa pe pungi, la Fondul de Mediu?

Confuzie printre comercianti: Cine declara si plateste taxa pe pungi, la Fondul de Mediu?
De la 1 ianuarie 2009, romanii platesc o taxa pe fiecare punga de plastic, denumita si EcoTaxa, care se regaseste deja in pretul acestor ambalaje de desfacere. Introducerea taxei a generat confuzii printre comercianti, avand in vedere ca reglementarile legale prevad obligativitatea retinerii, platii si declararii EcoTaxei, la Fondul de mediu.

Prin Ordonanta nr. 25/2008, Guvernul a introdus o taxa in valoare de 0,2 lei (2000 de lei vechi) pentru fiecare punga de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile. EcoTaxa, asa cum este denumita prin OG nr. 25/2008, se aplica de la 1 ianuarie 2009.

OG nr. 25/2008 obliga comerciantii sa evidentieze distinct EcoTaxa pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia trebuie afisata la loc vizibil, in vederea informarii consumatorilor finali.

Totodata, taxa trebuie declarata si platita lunar de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile, dupa cum stabileste actul normativ emis de Guvern.

Nedepunerea, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.

Cu aceeasi amenda se va sanctiona si neafisarea la loc vizibil a valorii EcoTaxei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
20

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
61

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
254

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...