Conditia fisei postului la concedierea pentru necorespundere profesionala

Intrebare: Cei la care sunt angajat (agent de vanzari) in prezent vor sa ma concedieze pe motiv de incompetenta profesionala insa nu exista o fisa a postului care sa fie semnata de mine ci doar contractul individual de munca si actele aditionale la acesta. Target-ul de vanzari a fost stabilit verbal. Sunt indeplinite conditiile pentru concediere? Pot beneficia in caz afirmativ de indemnizatie de somaj? In carnetul de munca va fi evidentiat motivul concedierii?

Raspunsul specialistului AVOCATNET:

Potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii angajatorul poate dispune concedierea in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, aplicabil si in acest an tuturor salariatilor din tara, detaliaza conditiile si procedura acestui tip de concediere in art. 77 care stipuleaza:
"(1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de evaluare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.

(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salariatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inainte:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionala poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura, in limitele disponibile, un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la autoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca salariatul nu a formulat contestatia in termenul prevazut la alin. (8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza".

Din cele de mai sus reiese ca existenta fisei postului este indispensabila pentru realizarea examinarii salariatului, necorespunderea profesionala putand fi sustinuta de comisie doar prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale stabilite prin aceasta.

Totusi, pentru ca in speta postul este de agent de vanzari, opinam ca atributia principala reiese simplu din aceasta denumire si in conditiile inexistentei unei fise de post – aceea de a vinde produsele firmei.

Dar, daca nu se face dovada luarii la cunostinta de catre salariat a unor indicatori de performanta a vanzarilor stabiliti de angajator – cantitatea de produse ce trebuie vanduta pe saptamana/luna, varietatea de produse ce trebuie vanduta, pastrarea numarului de clienti sau atragerea altora noi etc. – angajatorul nu indeplineste conditiile necesare pentru evaluarea corespunzatoare a salariatului si, in consecinta, salariatul are toate "sansele" ca sa obtina prin hotarare judecatoreasca reintegrarea in functie si plata retroactiva a sumelor cu titlu de salariu la care ar fi avut dreptul.

Precizam ca:
-acest tip de concediere da dreptul la indemnizatie de somaj in conditiile realizarii unui stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24;
-incetarea contractului de munca potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii va fi evidentiata in carnetul de munca, din aceasta inregistrare intelegandu-se motivul concedierii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Minoră căutată la nivel național, depistată de jandarmii botoșăneni!

astăzi, 10:46

În această dimineață, un jandarm aflat în timpul liber a observat o fată în vârstă de 16 ani despre care știa că este căutată la nivel național, deoarece a plecat fă...

Valeriu Iftime, PNL Botoșani: ”Rămâneți loiali principiilor care vă definesc!” (Video)

astăzi, 10:42

Liderul liberalilor botoșăneni, Valeriu Iftime, a transmis un nou mesaj electoratului, făcând referire la ”valorile noastre strămoșești”, dar și la echilibru în această...

Botoșăneni judecați pentru fapte grave, și-au bătut cu sălbăticie victimele!

astăzi, 10:04

Potrivit magistraților, T.I., în vârstă de 31 de ani, din comuna Gorbănești, județul Botoşani, este cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de tentativă la omor cali...