Concediul fara plata in situatia concediului pentru cresterea copilului

Concediul fara plata in situatia concediului pentru cresterea copilului
Intrebarea cititorului: "Pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului in urmatoarea situatie: am nascut pe 06.05.2010; de la 01.09.2009 sunt angajata la o societate cu CIM, norma intreaga? In perioada 01.05.2009 - 31.08.2009 am fost angajata la o alta societate unde am avut in mai si iunie concedii medicale si cateva zile de concediu fara plata, apoi in iulie si august am fost in concediu fara plata pentru interese personale.

Raspunsul specialistului Avocat.net:

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.

In cele 12 luni, pe langa perioadele in care s-au realizat venituri supuse impozitului pe venit, se valorifica perioadele in care ati beneficiat de concedii medicale. In ceea ce priveste lunile in care v-ati aflat in concediu fara plata pentru interese personale pentru intreaga perioada lucrativa (iulie si august) acestea nu se valorifica pentru deschiderea dreptului la concediu pentru cresterea copilului, ceea ce inseamna ca aveti doar 10 luni in care ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit sau ati fost in perioade asimilate acestora.

Se admit concedii fara plata pentru interese personale doar in situatia in care fractiunile de luna in care ati lucrat in luna in care ati avut si concediu fara plata reprezinta cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna. Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel mentionat mai sus.

(A se vedea art. 1 alin. 1 si 2 din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si art. 4 alin. 3-5 din Normele de aplicare a acesteia)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
13

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
54

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
258

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...