Concediul de maternitate ar putea fi extins de la 14 la 18 saptamani

Concediul de maternitate ar putea fi extins de la 14 la 18 saptamani

 ROVANA PLUMB  

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL) a aprobat miercuri raportul referitor la extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 saptamani si plata integrala a salariului in aceasta perioada.

Propunerea a fost initiata de europarlamentarul PSD, Rovana Plumb, si va fi supusa votului in plenul PE in perioada urmatoare.

In aviz se face referire si la oportunitatea ca barbatii sa beneficieze de dreptul obligatoriu la concediu de paternitate, similar cu cel de maternitate cu exceptia duratei, pentru a putea crea conditiile necesare reconcilierii vietii de familie cu cea profesionala, informeaza un comunicat al eurodeputatei PSD, remis Ziare.com.

"Prin adoptarea acestui aviz prevederile Directivei din prezent au fost imbunatatite astfel incat sa raspunda nevoilor societatii actuale confruntate cu provocari demografice, economice si sociale. Chestiunea maternitatii trebuie sa fie privita ca o problema a intregii societati", a declarat Rovana Plumb.

Potrivit deputatei europene, "extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 saptamani -cu o perioada obligatorie de 6 saptamani dupa nastere- ii va permite mamei sa isi revina dupa nastere, sa stabileasca o legatura solida cu copilul si sa revina pe piata muncii".

Lucratoarelor aflate in concediu de maternitate li se va plati salariul integral, iar indemnizatia de maternitate va fi de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul lunar mediu.

"Victoria social-democratilor europeni in ceea ce priveste plata 100% in timpul concediului de maternitate reprezinta un instrument important in reducerea diferentei salariale dintre femei si barbati. In plus, femeile nu trebuie sa vada sarcina ca pe o reducere a veniturilor si nu trebuie sa fie pedepsite pentru dorinta de a da nastere unui copil", a afirmat Rovana Plumb.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
37

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
27

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
68

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...