Concediu de maternitate - cel puţin 20 de săptămâni

Concediu de maternitate - cel puţin 20 de săptămâni
Eurodeputaţii au votat în favoarea unui concediu de maternitate de minimum 20 de săptămâni, plătit în întregime, în întreaga Uniunea Europeană, însoţit de un concediu de paternitate plătit, de două săptămâni.

Votul Comisiei pentru drepturile femeii va trebui confirmat în primă lectură de Parlamentul European în ansamblu în luna martie, însă limita, plasată foarte sus de europarlamentari, ar putea să fie contestată de guvernele UE.

Legislaţia europeană actuală, care datează din 1992, prevede minimum 14 săptămâni consecutive de concediu de maternitate, luat în două tranşe, înainte şi după naştere.

Comisia Europeană preconizează ridicarea la 18 luni a duratei legale minime a concediului de maternitate, determinând mai multe ţări să se alinieze la această prevedere, printre care Germania (14 săptămâni), Belgia (15 săptămâni) şi Franţa (16 săptămâni).

Bruxellesul nu menţionează nici un concediu de paternitate în cadrul acestui text.

Pentru eurodeputata conservatoare Elisabeth Morin-Chartier, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, votul de marţi constituie "un progres", care necesită creşterea numărului de creşe şi o mai mare adaptare a timpului de lucru la ritmul familial pentru tatăl şi mama copilului.

"Dacă intenţia este bună, este indispensabil să se ţină cont de faptul că, în timp de criză economică, aceasta va reprezenta o schimbare foarte grea pentru întreprinderi şi nu trebuie să constituie un argument suplimentar pentru a face mai dificilă angajarea de tinere femei în întreprinderi", a mai spus Morin-Chartier.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
146

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
159

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
243

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...