Concediile fara plata, o solutie aleasa de unii bugetari pentru a trece de criza economica!

Concediile fara plata, o solutie aleasa de unii bugetari pentru a trece de criza economica!

 MARIUS OROSANU  

In aceste vremuri critice pentru bugetarii platiti cu sume modice de bani, solutia pare sa fie concediul fara plata! Desi suna ciudat, numarul angajatilor care opteaza pentru acest timp de concediu este in crestere, strategia lor fiind de a pleca la munca in strainatate atat timp cat le permite angajatorul, dupa care se intorc la vechiul serviciu, dar cu mai multi bani decat ar fi ramas in tara cu salariul de bugetar.

"In principiu, concediul fara plata este un drept al salariatului, conditionat de anumite evenimente sau de acordul angajatorului. Pentru anumite situatii, cum ar fi sustinerea unor examene sau probleme de boala, in unele cazuri este punctaj si ca vechime in munca, dar pe perioade foarte bine determinate. Legea spune ca oricare salariat poate beneficia de concediu fara plata pentru interese personale, in tara sau in strainatate, numai ca aceste concedii fara plata se acorda numai cu acordul angajatorului, care poate fi dat fie din start prin CCM, in anumite conditii, fie se stabileste de comun acord intre angajat si angajator la momentul respectiv. Altfel spus, daca se intalneste interesul angajatorului cu interesul angajatului atunci se poate acorda acest concediu chiar si de un an de zile, oricat e cazul", a declarat Marius Orosanu, presedintele Cartel Alfa Botosani.

Numai la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pana acum trei angajati au avut concediu fara plata pentru o perioada de 3 luni si nu s-au mai intors la munca, dandu-si astfel demisia, iar alte sase cereri au fost aprobate in aceasta luna, pentru alti angajati care doresc sa mearga la munca in strainatate pe o perioada de trei luni,  perioada maxima de concediu fara plata.

Totusi, nu orice angajat poata beneficia de concediu fara plata, daca acesta il solicita angajatorului. Potrivit celor spuse de liderul Cartel Alfa, daca sunt posturi cheie sau foarte stricte si angajatorul nu doreste sa acorde concediu fara plata, aici intervine o alta legislatie, privind nediscriminarea.

Daca este un post unic si angajatorul nu poate sa se lipseasca de acel angajat si nici nu poate angaja o alta persoana pe perioada determinata, atunci angajatorul poate motiva ca nu poate acorda concediul fara plata pentru a nu-si periclita activitatea prin plecarea acelui unic angajat. Dar daca angajatorul are posibilitatea si nu-i afecteaza activitatea acordarea unor concedii fara plata si a mai aprobat inainte astfel de concedii pentru angajati pe aceleasi functii, atunci in mod normal i se acorda concediu fara plata angajatului respectiv.

"In vechiul CCM al Sindicatului Impact cererea de concediu trebuia sa se faca cu cel putin 10 zile inainte de plecare, si numarul de posturi vacante din compartimentul de unde salariatul sa nu fie mai mare de 15%. Daca in timp la DGASPC numarul de beneficiari va scadea, in aceste conditii si personalul va trebui sa fie redus, atunci este preferabil, decat sa reduca personalul, mai degraba se aproba concediile fara plata, la nivelul care permite desfasurarea activitatii, faci economii la fondul de salarii, nu faci reduceri de personal, iar in varianta in care intervin niste institutionalizari intr-un ritm mai mare din cauza situatiei economice sau a nivelului de trai scazut, atunci ai oameni fara a mai face angajari", a precizat Marius Orosanu.

Pana in prezent, astfel de concedii fara plata au fost inregistrate si la Politia Comunitara, fiind vorba de cinci angajati care au preferat sa lase uniforma pentru munca in strainatate, dinainte de a le fi diminuate salariile cu 25%.

"Este un mijloc prin care se pot face economii la cheltuielile cu salariile evitand disponibilizarile, trebuie lucrat cu aceste concedii fara plata, cu precizarea sa nu afecteze posturi esentiale si sa nu afecteze buna desfasurare a institutiei la modul general", a adaugat presedintele Cartel Alfa.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
3

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
28

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
379

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...