Concedierea: Tot ce trebuie sa stie salariatii atunci cand sunt dati afara de la locul de munca

Indiferent de motivul pentru care sunt dati afara, salariatii au unele drepturi conferite de legislatia autohtona. Spre exemplu, atunci cand locul de munca se desfiinteaza, ei pot beneficia de un preaviz de minim de 20 de zile lucratoare, dar si de masuri active de combatere a somajului, fiind chiar consiliati in acest sens de angajatori. De asemenea, in cazul in care sunt concediati pentru inaptitudine fizica sau psihica, salariatii au dreptul la unele salarii compensatorii. Afla din materialul de mai jos care sunt toate situatiile in care se poate dispune concedierea, precum si ce drepturi au salariatii disponibilizati.
Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului si poate fi dispusa pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului, dupa cum se arata la art. 58 din Codul muncii.

Pe de alta parte, dupa cum a explicat, la solicitarea noastra intr-un articol mai vechi, Mihai Anghel, Avocat senior al Tuca Zbarcea & Asociatii, legea ofera protectie unor categorii specifice de angajati, in cazul carora angajatorii nu pot dispune concedierea. Astfel, legislatia stabileste ca salariatii nu pot fi dati afara:

-pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
-pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
-pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
-pe durata concediului de maternitate;
-pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
-pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
-pe durata efectuarii concediului de odihna.

In plus, adauga avocatul, este interzis angajatorilor sa dispuna concedierea angajatilor care exercita o functie eligibila intr-un organism sindical. "Totusi, in acest caz, interdictia la concediere nu este absoluta, acestia putand fi concediati pentru abateri disciplinare grave sau repetate", subliniaza Mihai Anghel.

In situatia in care, in ciuda acestor prevederi, angajatorul dispune concedierea, atunci el poate raspunde in instanta pentru acest fapt. Mai precis, daca instanta constata ca angajatorul a dispus concedierea in mod netemeinic sau nelegal, va anula decizia de concediere si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, a mentionat, pentru AvocatNet.ro, Ana Maria Placintescu (foto stanga), Partener Musat & Asociatii.
Totodata, la solicitarea salariatului, instanta poate decide reintegrarea acestuia in functia detinuta anterior concedierii. "De
asemenea, salariatul are dreptul la daune morale in masura in care face dovada prejudiciului suferit din culpa angajatorului", sustine specialistul.

Concedierea pe motive ce tin de persoana salariatului

Dupa cum se arata in legislatia muncii, angajatii pot fi concediati din motive care tin de persoana acestora, cum ar fi incalcarea regulilor de disciplina in munca, necorespunderea profesionala, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 de zile, inaptitudinea fizica si/sau psihica. Reprezentantul Musat si Asociatii a aratat ca, in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica sau psihica, Codul muncii prevede dreptul salariatului la o compensatie in conditiile stabilite de contractul colectiv de munca aplicabil sau contractul individual de munca.

Pentru celelalte cazuri de concediere, insa, legea nu impune angajatorilor acordarea unor salarii compensatorii la concediere. De regula, adauga avocatul, platile compensatorii acordate salariatilor in caz de concediere sunt prevazute in contractele colective de munca aplicabile sau in contractul individual de munca.

"In practica, cele mai frecvente cazuri de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului sunt concedierea disciplinara si concedierea pentru necorespundere profesionala", a mentionat Ana Maria Placintescu.

Indiferent de situatie, insa, angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

In plus, potrivit lui Mihai Anghel (foto dreapta jos), pentru fiecare dintre cazurile de concediere mentionate, angajatorul trebuie sa urmeze o procedura specifica. Spre exemplu, pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii, concedierea poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile. In acelasi timp, daca salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, atunci el va fi concediat doar dupa ce ce este evaluat in prealabil, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulament intern. Citeste aici mai multe despre sanctiunile disciplinare.

Citeste materialul complet pe Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Revolver găsit de polițiștii de frontieră botoșăneni în bagajul unui ucrainean!

astăzi, 16:36

Poliţiştii de frontieră din cadrul  Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au depistat un cetăţean ucrainean care a încercat să introducă în țară un revolver, fără doc...

Caz revoltător: Un tânăr din Botoșani, cu arsuri grave, a fost refuzat de marile spitale din țară!

astăzi, 15:08

Tânărul a ajuns în stare critică după un accident casnic, în urma căruia a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. În prezent, el este la Spitalul Județean de Urgen...

(P) Cum îi explici copilului tău importanța îngrijrii corecte a dinților?

astăzi, 13:37

Îngrijirea dinților este un aspect esențial al sănătății generale, iar ca părinte este important să îți înveți copilul de mic importanța acestui obicei zilnic. A explica u...