Concedierea: Tot ce trebuie sa stie salariatii atunci cand sunt dati afara de la locul de munca

Indiferent de motivul pentru care sunt dati afara, salariatii au unele drepturi conferite de legislatia autohtona. Spre exemplu, atunci cand locul de munca se desfiinteaza, ei pot beneficia de un preaviz de minim de 20 de zile lucratoare, dar si de masuri active de combatere a somajului, fiind chiar consiliati in acest sens de angajatori. De asemenea, in cazul in care sunt concediati pentru inaptitudine fizica sau psihica, salariatii au dreptul la unele salarii compensatorii. Afla din materialul de mai jos care sunt toate situatiile in care se poate dispune concedierea, precum si ce drepturi au salariatii disponibilizati.
Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului si poate fi dispusa pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului, dupa cum se arata la art. 58 din Codul muncii.

Pe de alta parte, dupa cum a explicat, la solicitarea noastra intr-un articol mai vechi, Mihai Anghel, Avocat senior al Tuca Zbarcea & Asociatii, legea ofera protectie unor categorii specifice de angajati, in cazul carora angajatorii nu pot dispune concedierea. Astfel, legislatia stabileste ca salariatii nu pot fi dati afara:

-pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
-pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
-pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
-pe durata concediului de maternitate;
-pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
-pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
-pe durata efectuarii concediului de odihna.

In plus, adauga avocatul, este interzis angajatorilor sa dispuna concedierea angajatilor care exercita o functie eligibila intr-un organism sindical. "Totusi, in acest caz, interdictia la concediere nu este absoluta, acestia putand fi concediati pentru abateri disciplinare grave sau repetate", subliniaza Mihai Anghel.

In situatia in care, in ciuda acestor prevederi, angajatorul dispune concedierea, atunci el poate raspunde in instanta pentru acest fapt. Mai precis, daca instanta constata ca angajatorul a dispus concedierea in mod netemeinic sau nelegal, va anula decizia de concediere si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, a mentionat, pentru AvocatNet.ro, Ana Maria Placintescu (foto stanga), Partener Musat & Asociatii.
Totodata, la solicitarea salariatului, instanta poate decide reintegrarea acestuia in functia detinuta anterior concedierii. "De
asemenea, salariatul are dreptul la daune morale in masura in care face dovada prejudiciului suferit din culpa angajatorului", sustine specialistul.

Concedierea pe motive ce tin de persoana salariatului

Dupa cum se arata in legislatia muncii, angajatii pot fi concediati din motive care tin de persoana acestora, cum ar fi incalcarea regulilor de disciplina in munca, necorespunderea profesionala, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 de zile, inaptitudinea fizica si/sau psihica. Reprezentantul Musat si Asociatii a aratat ca, in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica sau psihica, Codul muncii prevede dreptul salariatului la o compensatie in conditiile stabilite de contractul colectiv de munca aplicabil sau contractul individual de munca.

Pentru celelalte cazuri de concediere, insa, legea nu impune angajatorilor acordarea unor salarii compensatorii la concediere. De regula, adauga avocatul, platile compensatorii acordate salariatilor in caz de concediere sunt prevazute in contractele colective de munca aplicabile sau in contractul individual de munca.

"In practica, cele mai frecvente cazuri de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului sunt concedierea disciplinara si concedierea pentru necorespundere profesionala", a mentionat Ana Maria Placintescu.

Indiferent de situatie, insa, angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

In plus, potrivit lui Mihai Anghel (foto dreapta jos), pentru fiecare dintre cazurile de concediere mentionate, angajatorul trebuie sa urmeze o procedura specifica. Spre exemplu, pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii, concedierea poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile. In acelasi timp, daca salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, atunci el va fi concediat doar dupa ce ce este evaluat in prealabil, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulament intern. Citeste aici mai multe despre sanctiunile disciplinare.

Citeste materialul complet pe Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În urmă cu puțin timp: Incendiu izbucnit într-o casă dintr-un cartier botoșănean! (Foto)

astăzi, 12:28

Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o casă de pe strada Crizantemelor din cartierul Tulbureni. Bunurile dintr-o cameră au fost cuprinse de flăcări, cel mai probabi...

Botoșănean dus în arest după ce s-a urcat mort de beat la volan și a ajuns cu mașina în șanț!

astăzi, 11:55

La data de 24 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 54 de ani, din comuna Copălău...

S-a stins un om de afaceri din Botoșani, a fost și sportiv de performanță!

astăzi, 11:31

Mitică Aboaicei, om de afaceri din Dorohoi, a murit luni, pe un pat de spital. Cei care l-au cunoscut vorbesc despre un om generos, căruia viața i-a oferit și bucurii și suferințe, necazuri. ...