COMUNICAT DE PRESA SC TERMICA SA

Societatea comercială Termica informează populaţia municipiului Botoşani, care locuieşte în imobile racordate la sistemul centralizat, că defalcarea costurilor cu energia termică în cadrul unui imobil se face în baza unor acte normative în vigoare şi exclude arbitrariul şi subiectivismul furnizorului.

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, căldura disipată în spaţiile comune ale imobilului (subsoluri, casa scării, uscătoare) de către instalaţiile de distribuţie aflate în acele spaţii (coloane de distribuţie a încălzirii, corpuri de încălzire– calorifere) se plăteşte de către toţi proprietarii de apartamente aflaţi în acel imobil (scara de bloc, bloc), indiferent de sursa de încălzire pe care o au în locuinţa proprie.

Trebuie înţeles faptul că toate instalaţiile de distribuţie a utilităţilor (apa rece, canal, apă caldă, încălzire) existente în subsolul unui imobil aparţin tuturor proprietarilor de apartamente şi trebuie întreţinute de către aceştia, furnizorii de servicii având obligaţia de a întreţine şi repară instalaţiile până la limita de proprietate cu imobilul, acolo unde sunt montate contoarele de decontare a serviciului prestat.

Căldura livrată apartamentelor racordate la sistemul centralizat, cedată de către corpurile de încălzire, respectiv de către coloanele de distribuţie existente în apartament, o plăteşte fiecare beneficiar în parte.

Practic, cantitatea de căldura livrată (într-un imobil) înregistrată pe contorul situat la limita de proprietate se separă conform legislaţiei în vigoare în două componente:

Consumuri aferente spaţiilor comune plătite de către toți proprietarii de apartamente din imobil. Aceste consumuri se repartizează tuturor apartamentelor în raport cu cota indiviză (cota parte din proprietatea comună ce revine fiecărui apartament, reprezentat prin raportul dintre suprafaţa utilă a apartamentului şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor din imobil);

Consumuri individuale de căldură plătite de către proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat. Aceste consumuri se repartizează apartamentelor beneficiare proporţional cu suprafaţa utilă a apartamentelor.

Termica precizează ca repartizarea costurilor cu încălzirea pentru spaţiile comune tuturor proprietarilor de apartamente dintr-un imobil, indiferent de sursa proprie de încălzire, reprezintă o obligaţie legală şi nu o decizie cu caracter local.

Legislaţia care reglementează modul de defalcare a energiei termice într-un condominiu este:

-Hotărârea de Guvern nr.1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari– art. 51 şi 52 din secţiunea 6– Repartizarea cheltuielilor pe consumatori tehnici;

-Ordinul 483/2008 privind aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei termice emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Serviciilor Comunale.

 

Director Termica SA
Ion Diaconu
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
559

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
169

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
439

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...