Aceasta în condițiile în care în ultima vreme, aflat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta anunță cu surle și trâmbițe că va majora pensiile, că va aproba creșteri salariale. Dacă toate acestea vor fi făcute, se vor realiza pe fondul unui deficit bugetar estimat la 2,8% din PIB în cazul în care Guvernul nu va lua nici o măsură de politică fiscală.
Ce înseamnă asta mai exact? Pe scurt, creșteri de taxe și impozite ceea ce ar putea înseamna o altfel de tăiere a pensiilor și a salariilor din partea Guvernului PSD. Românii vor avea, chipurile, salarii și pensii mărite cu 1-2 procente, dar vor plăti dublu pentru taxe și impozite. Detaliind, Comisia Europeană apreciază că Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie din cheltuieli, pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste ţintă. Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale.
Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB. Ca urmare, avansul economic pentru 2014 este estimat la 2%, se arată în raportul Comisiei.
Același raport mai arată că ținta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumătate din actuala prognoză a CE, echivalând cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei.
Comunicat de presă ACL Botoșani