Este important ca românii să decidă prin vot cine reprezintă România în Parlamentul European. Anterior, etnicii maghiari s-au mobilizat mai bine la alegerile europarlamentare și au reușit să obțină un reprezentant în plus, în persoana lui Laszlo Tokes, care a denigrat deseori România la Bruxelles. Fiecare vot românesc înseamnă un procent mai mare pentru europarlamentarii români. Românii trebuie să se mobilizeze pentru România.
2. Combaterea discriminării românilor în Europa
Peste 20.000 de botoșăneni au semnat Petiția inițiată de PSD Botoșani "România merită mai mult" pentru combaterea discriminării românilor în Europa. Astfel, botoșănenii au realizat cea mai amplă acțiune prin care un număr mare de persoane reacționează la încălcarea Tratatului European și a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Petiția va fi susținută în Parlamentul European de către noii eurodeputați ai Alianței PSD-UNPR-PC. Este deci important ca botoșănenii să vină să voteze candidații PSD-UNPR-PC pentru ca petiția "România merită mai mult" să aibă o voce puternică în Parlamentul European.
3. Fonduri Europene pentru România - sprijin de la Bruxelles pentru Guvernul Ponta
În timpul Guvernului Ponta, rata absorbției fondurilor europene s-a triplat de la 17% în cei cinci ani de guvernare PDL, la 34% în prezent. Din 2014 a început un nou exercițiu financiar în care se alocă noi fonduri în România. Viitorul președinte al Comisiei Europene va fi, cel mai probabil, Martin Schultz, actualul reprezentant al social- democraților din Parlamentul European. Prin urmare, Europa va fi condusă de social-democrați și este deci important ca România să trimită cât mai mulți europarlamentari social-democrați în Parlamentul European.
4. Sancționarea europarlamentarilor PDL și PMP care au denigrat România
În timpul referendumului din 2012, europarlamentarii PDL conduși de Monica Macovei au dus o amplă campanie de defăimare a României pentru a salva scaunul președintelui Traian Băsescu. Cei mai mulți dintre acei europarlamentari candidează acum pe listele PDL și PMP. Monica Macovei a fost singurul deputat care a cerut sancțiuni împotriva propriei sale țări.
5. Sancționarea PNL pentru formarea
Alianței Răului
PNL a părăsit Uniunea Social Liberală abandonând astfel ceea ce a promis alegătorilor la alegerile din 2012. La Botoșani, PNL s-a coalizat cu PDL formând așa- numita "Alianță a Răului", împreună cu cei care au participat la tăierea salariilor și pensiilor din România. Atunci când au cerut votul cetățenilor în 2012, cei din PNL au spus că PSD este bun, iar PDL este rău. Prin urmare, acum au plecat de lângă cei buni și s-au alăturat celor răi. Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă primul scrutin în care cetățenii îi pot sancționa pe cei care i-au trădat.
6. Continuarea "Guvernării pentru Botoșani"
În pofida plecării PNL din USL, PSD Botoșani a continuat proiectul "Guvernare pentru Botoșani" care a fost propus alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012. În baza acestui proiect, Guvernul Ponta a făcut cele mai mari investiții în infrastructura județului din ultimii 30 de ani. De asemenea, primul ministru a anunțat lansarea unui Plan special de dezvoltare pentru Moldova care va începe cu județul Botoșani. Este pentru prima oară când guvernanții de la București se preocupă și de județul Botoșani care a fost mereu ignorat în guvernările anterioare.
7. Continuarea redresării economice a României
Este important ca botoșănenii să vină la vot pentru a vota Alianța PSD-UNPR-PC și să asigure astfel stabilitatea Guvernului Ponta care a reușit să reîntregească pensiile și salariile tăiate de Guvernele Boc-Udrea. În același timp, Guvernul Ponta a repus România pe linia dezvoltării economice, obținând în 2013 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Au fost deblocate subvențiile pentru agricultură și s-a triplat absorbția fondurilor europene. Trebuie ca aceste alegeri să pună capăt disputelor politice astfel încât Guvernul Ponta să se poată concentra asupra reconstrucției României.
8. Stabilitate în România, în contextul conflictului din Ucraina
În actualul context al conflictului din Ucraina, România are nevoie de stabilitate politică și continuitate. Este deci important ca Alianța PSD-UNPR-PC să obțină un rezultat bun care să descurajeze partidele care formează Coaliția Băsescu să încerce răsturnarea actualei guvernări. O criză politică generată de un rezultat incert la alegerile europarlamentare poate provoca o mare vulnerabilitate României în actualul context regional.
9. Nu-i lăsați pe alții să vă fure votul
La începutul campaniei electorale, șefa campaniei electorale al PSD Botoșani, senatoarea Doina Federovici, atrăgea atenția asupra faptului că partidele din Coaliția Băsescu vor încerca să fraudeze votul în secțiile de votare profitând de faptul că Alianța PSD-UNPR-PC va avea un singur reprezentant în secțiile de votare. Metoda preferată de fraudare a Alianței Răului va fi de a ștampila buletinele de vot pe PDL și PNL, urmând ca la finalul zilei să semneze în locul celor care nu s-au prezentat la vot. Prin urmare, prezența la vot este cel mai sigur mod prin care se poate combate acest tip de fraudă.
10. Datoria de cetățean
Chiar dacă în ultimii ani, cetățenii au devenit mai puțin interesați de participarea la vot, trebuie subliniat că votul este singura formă democratică de luare a deciziilor într-o societate. Absența de la vot permite celor puțini să ia decizii în locul celor mulți. Un cetățean responsabil înțelege că participarea sa la vot este o garanție a menținerii democrației.
Biroul de presă al PSD Botoșani