Codul muncii: Câte zile poţi munci fără întrerupere şi ce sporuri primeşti

Codul muncii: Câte zile poţi munci fără întrerupere şi ce sporuri primeşti
Potrivit dispozițiilor Codului muncii, repausul săptămânal se acordă în cursul a două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.
 
Totuși, pentru a respecta atât dreptul salariatului la repaus săptămânal dar și dreptul angajatorului de a-și organiza activitatea, repausul poate fi acordat și în timpul altor zile ale săptămânii, asigurându-se însă cel puțin 48 de ore de repaus continuu în cadrul unei săptămâni de lucru.
 
"În situația în care repausul se acordă în alte zile decât cele de  sâmbătă și duminică, angajatul este îndreptățit să primească un spor la salariul de bază, spor a cărui valoare poate fi reglementată prin contractul individual sau colectiv de muncă aplicabil", spune avocatul Răzvan Vasiliu de la casa de avocatură Gîlcă & Vasiliu.
 
Numai în cazuri excepționale repausul săptămânal poate fi acordat cumulat, după o perioadă de activitate care nu poate depăși mai mult de 14 zile și numai cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă și cu acordul sindicatului sau al reprezentanților salariaților.
 
Potrivit avocatului Răzvan Vasiliu, numai în situații excepționale, în general în cazul forței majore, repausul poate fi suspendat pentru personalul necesar care execută lucrări de prevenire a unor pagube iminente, de salvare a unor bunuri sau persoane, etc. caz în care salariații al căror repaus a fost suspendat beneficiază de dublul compensațiilor la care au dreptul pentru munca prestată în zilele de repaus.
 

Citeşte mai multe despre repausul săptămânal şi despre sporul de weekend aici.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr prins beat la volan în Sâmbăta Mare, polițiștii au întocmit dosar penal!

astăzi, 15:23
6

În cursul zilei de sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus d...

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
88

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
35

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...