Codul galben de ceață a fost prelungit până la ora 13.00!

Condusul pe timp de ceață: Sfaturi pentru siguranța șoferilor și a celorlalți participanți la trafic.

Codul galben de ceață a fost prelungit până la ora 13.00!

   Foto: Articole dedicate domeniul auto

Condusul pe timp de ceață reprezintă, de cele mai multe ori, o provocare neașteptată

Ceața este un fenomen des întâlnit toamna și primăvara, când temperaturile scăzute au ca urmare creșterea umidității. Picăturile de apă se evaporă, iar vaporii rezultați reduc transparența aerului. Când vizibilitatea scade, riscul de accident crește, se arată într-un articol postat de radburg.ro

Sfaturi pentru siguranța șoferilor și celorlalți participanți la trafic

1. Fă-te văzut

Primul și cel mai important lucru este să aprinzi luminile de ceață din spatele mașinii și, dacă are în dotare, proiectoarele de ceață. În lipsa proiectoarelor de ceață folosește lumina de întâlnire (faza scurtă). Nu folosi lumina de drum (faza lungă), lumina puternică se va reflecta în vaporii de aer și va înrăutăți vizibilitatea.

Dacă circuli destul de încet și vrei să fii și mai vizibil, poți apela la luminile de avarie.

2. Când circulația se face în coloană, renunță la luminile și proiectoarele de ceață

Acestea, fiind puternice, vor deveni foarte deranjante pentru ceilalți șoferi.

3. Evită depășirile

Este posibil ca alți șoferi să nu fie la fel de vizibili ca tine. Totodata din cauza lipsei de vizibilitate, nu vei vedea la timp anumite obstacole precum gropi, pietre, crengi sau chiar animale.

4. Adaptează-ți viteza

Evită orice distragere și încearcă să îți focusezi atenția la drum. Ceața poate veni în valuri cu intensități diferite, iar vizibilitatea ta se poate reduce și mai tare dintr-un moment într-altul. Fii pregătit să îți adaptezi viteza în funcție de condiții.

5. Condu încet și prudent

La condusul pe timp de ceață este recomandat să te ghidezi după marcajul din dreapta și să păstrezi o viteză mică și constantă. Trebuie să fii capabil să observi orice obstacol și să poți reacționa în timp util. Ideal ar fi să ții cont și de principiile conducerii preventive.

6. Folosește inteligent tehnologia

Dacă ai un smartphone, verifică condițiile meteo înainte de a te porni la drum; aplicațiile cu hărți pot fi de asemenea folositoare, poți vedea când urmează o curbă strânsă, dar nu te lăsa prea distras de telefon, atenția ta trebuie să rămână la drum.

7. Păstrează distanța

Nu circula foarte aproape de cel din față, nu știi ce manevre poate face acesta. Cel mai bine este să îți lași destul timp pentru a frâna în siguranță.

8. Renunță la sistemele tip cruise control

La condusul pe timp de ceață este recomandat să adaptezi viteza manual în funcție de nevoi.

9. Dacă ceața este prea densă și simți că nu faci față, trage pe dreapta

Mai bine este să aștepți să se disperseze puțin decât să te pui în pericol. Dar nu opri pe carosabil! Când vizibilitatea este redusă, o mașină staționată pe carosabil devine un pericol real pentru toți participanții la trafic. Încearcă pe cât posibil să staționezi cât mai aproape de margine sau chiar în afara carosabilului și să îți faci mașina vizibilă.

10. Poartă centura de siguranță

Chiar și la viteze mici, o oprire bruscă poate arunca în față persoanele din mașină. Pentru siguranța ta, poartă centura.https://www.radburg.ro/blog/condusul-pe-timp-de-ceata/

Pe drumurile din județul Botoșani, în continuare vizibilitatea este sub 200 de metri, izolat chiar sub 50 de metri. Codul galben de ceață a fost prelungit până la ora 13.00!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc

astăzi, 07:56
5

Eutropie şi Cleonic erau fraţi, iar Vasilisc era nepot al Sfântului Teodor. Fiind creştini şi propovăduitori ai credinţei, au fost prinşi împreună cu Sfântul Teodor şi &icir...

Botoșănenii din Spania vor putea primi dublă cetățenie!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
145

Acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania va deveni realitate „în curând”, susține premierul Marcel Ciolacu, în urma unei înt...

ÎPS Teofan vine la Botoșani pentru a boteza cel de-al cincilea copil al unui preot din județ!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
1266

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent duminică, 3 martie, în județul Botoșani.ÎPS Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Biserica &...