CNN: România se luptă cu cel mai puternic val Covid. Suspiciunile privind vaccinul și credințele religioase duc la o combinație mortală

CNN: România se luptă cu cel mai puternic val Covid. Suspiciunile privind vaccinul și credințele religioase duc la o combinație mortală

România se luptă cu cel mai puternic val Covid de până acum, iar situația este dificil de gestionat din cauza suspiciunilor privind vaccinurile, a puternicelor convingeri religioase tradiționale și a dezinformărilor, scrie CNN într-un reportaj care a surprins dramele pe care pandemia le provoacă.

„Este necruțător”, aceasta este imaginea surprinsă în doar două cuvinte de Claudiu Ioniță, asistent medical la Spitalul Universitar din București, în timp ce privește spre rândul de decedați Covid, de la morga unității sanitare. Pe fiecare targă este câte un cadavru într-un sac negru de plastic. Morga are o capacitate pentru doar 15 cadavre, dar în ziua în care echipa CNN a vizitat spitalul, acolo erau 41. Imaginea de pe coridoare este dureroasă, scrie CNN, care a surprins o femeie care a fost lăsată în interiorul morgii, pentru a-și privi tatăl pentru ultima oară.

Spitalul Universitar București este cea mai mare unitate medicală din capitala României care tratează pacienții cu Covid-19 și se confruntă cu cel de-al patrulea val al pandemiei, cel mai grav de până acum, potrivit Digi24.

„Nu m-am gândit niciodată, când am început această meserie, că voi trăi așa ceva. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla o asemenea catastrofă, în care familii întregi vor ajunge în morminte”, a spus Cătălin Ioniță.

La etajele superioare ale spitalului, toate paturile de la ATI, cu excepția unuia, erau pline. O asistentă schimba cearșafurile de pe un singur pat rămas liber după ce pacientul care îl ocupase era acum la morgă.

Convingeri religioase puternice și valuri de dezinformare

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa, remarcă CNN. Puțin sub 36% din populație a fost vaccinată, deși campania de vaccinare a țării a început bine în decembrie anul trecut.

Angajații medicali și autoritățile spun că pentru rata scăzută de vaccinare sunt mai mulți factori responsabili, inclusiv suspiciunea față de deciziile autorităților, convingerile religioase profund înrădăcinate și un val de dezinformare care se răspândește prin intermediul rețelelor sociale.

Când dr. Alexandra Munteanu, în vârstă de 32 de ani, a ajuns la serviciu la unul dintre centrele de vaccinare din București, după o tură de noapte la spital, a constatat că numărul celor prezenți era mic, ceea ce, spune ea, este îngrijorător.  „Sunt o mulțime de medici, inclusiv eu, care lucrează cu pacienții cu Covid și încercăm să le spunem oamenilor că această boală există”, a afirmat ea.

Unul dintre cei mai vocali anti-vacciniști din țară este Diana Șoșoacă. Într-unul dintre numeroasele scandaluri publice, ea a încercat să împiedice oamenii să intre într-un centru de vaccinare din nord-estul țării, remarcă CNN.

„Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările”, spune ea într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. 

„Se sufocă. Ne imploră. Regretă”

Vaccinurile oferite în România au fost testate și s-au dovedit a fi sigure și eficiente, dar asta nu i-a împiedicat pe ea, și pe alții să răspândească zvonuri virulente pe rețelele de socializare și la televiziune. Autoritățile și personalul medical sunt exasperați de faptul că eforturile lor au fost distruse de astfel de mesaje venite de la persoane publice.

„Priviți realitatea! Unitățile noastre de terapie intensivă sunt pline de pacienți. Avem o mulțime de cazuri noi. Avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi. Deci aceasta este realitatea. Și mai mult de 90% dintre pacienții care au murit au fost nevaccinați”, este mesajul transmis de dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, scrie CNN.

În București, pe un banner uriaș, care acoperă jumătate din fațada unei clădiri de pe un bulevard central este transmis un mesaj emoționant. "Se sufocă. Ne imploră. Regretă", sunt cuvintele tipărite cu litere negre deasupra fotografiilor alb-negru ale medicilor care se luptă pentru viața pacienților Covid într-o unitate de terapie intensivă.

Mesajul este interpretat diferit de trecători. „Există manipulare. Unii oameni nu cred în vaccinuri”, spune o femeie.

Nicăieri nu este mai evidentă această suspiciune decât în ​​mediul rural, unde ratele de vaccinare împotriva Covid-19 sunt cu jumătate mai reduse față de zonele urbane.

Județul Suceava are cea mai scăzută rată generală de vaccinare din țară. Aici, managerul spitalului județean, dr. Alexandru Calancea, vorbește despre situația acestei regiuni, unde s-a născut și a crescut: „Acest județ este foarte religios. Aceasta este o zonă care are o tradiție religioasă puternică și o mulțime de oameni religioși. [...] Foarte puțini [preoți] sunt pro-vaccin și cu siguranță îi cunosc pe unii care sunt anti-vaccin. Cei mai multi dintre ei aleg să nu spună nimic, nici pro, nici contra. Avem dovezi, de la spital, de la pacienți care provin din aceleași comunități religioase, unde preotul lor, sau pastorul lor, i-a sfătuit să nu se vaccineze".

În satul Bosanci, pastorul este și primar. Neculai Miron a fost permanent una dintre cele mai vocale personalități publice anti-vaccinare, remarcă CNN.

„Nu suntem împotriva vaccinării, dar vrem să verificăm, pentru că au fost multe efecte secundare. Nu credem că vaccinurile sunt foarte sigure”, a spus el pentru CNN. 

Părerea nu îi este schimbată nici de informațiile medicale, nici de medicul de familie din sat, care a stat de vorbă cu echipa CNN.

Dr. Daniela Afadaroaie spune că doar 10 oameni se vaccinează zilnic, cu serul Johnson & Johnson. Cele mai recente înregistrări oficiale arată că puțin sub 11% din populația localității a fost vaccinată până la începutul lunii noiembrie 2021.

În timp ce ea vorbește despre situația din sat, primarul verifică dosarele de  vaccinare. Când medicul îl întreabă când se va vaccina, îi răspunde: „Nu am nevoie să mă vaccinez. Sunt perfect sănătos”. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
5

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
16

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
33

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...