CNAS va deconta transportul cu ambulanta pentru pacientii neinternati, in functie de distanta parcursa

Costul transportului cu ambulanta al pacientilor care nu se afla in stare critica si nu necesita internare, va fi decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in functie de distanta parcursa de ambulanta, fara alte costuri suplimentare, iar transportul interclinic nu va mai fi taxat, potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii (MS).

Potrivit ministerului, noile reglementari erau necesare, avand in considerare situatiile in care serviciile publice de ambulanta solicitau pentru realizarea transportului sanitar neasistat, sume importante, chiar si de 400 lei pentru distante mici.

"Anul acesta avem nevoie de masuri rapide pentru stoparea pierderilor din sistemului sanitar si eficientizarea acestuia. Este nevoie de reasezarea serviciilor din punct de vedere financiar. Din aceasta perspectiva avem nevoie de un sistem medical unitar. Nu este normal ca unele servicii sa fie suprataxate fapt pentru care vom corecta aceste situatii", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Noul Ordin al MS va reglementa situatia existenta si va opri abuzurile. In acelasi timp, se va asigura si plata costului de baza a transportului, urmand a se reglementa transportul interspitalicesc al pacientilor care nu se afla in stare critica, astfel incat transportul intre unitatile sanitare publice a pacientilor care nu necesita asistenta medicala avansata se va efectua fara adaugarea de costuri suplimentare.

Totodata, actul normativ interzice serviciilor publice de ambulanta taxarea pacientilor pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare ingrijiri acestora

Potrivit MS, ordinul va modifica situatia actuala intalnita in sistemul sanitar, astfel:

-pentru transportul pacientilor neinternati de la unitatile/compartimentele de primiri urgente la alte unitati sanitare sau pavilioane ale aceleasi unitati, se va deconta numai costul/kilometru, sub forma unei solicitari obisnuite, din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate, fara a se adauga cost suplimentar.

-pentru transportul pacientilor internati intr-o unitate sanitara de la unitatea respectiva catre o alta unitate, se deconteaza de catre unitatea solicitanta costul/km la tariful prevazut de CNAS, fara decontarea costului/solicitare.

-interzice taxarea pacientilor de catre serviciile de ambulanta publice pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare ingrijirii acestora.

Totodata, prin noua reglementare, spitalele care detin ambulante de tip A1 si A2 sunt obligate sa le utilizeze cel putin pe durata programului normal de lucru.

Transportul pacientului in stare critica ramane, insa, nemodificat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
34

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
23

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
49

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...