Clauzele abuzive din contractele incheiate cu consumatorii pot fi atacate in instanta abia din 1 octombrie

Prevederile privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori nu se vor mai aplica din 1 iulie 2013, asa cum era prevazut initial, dupa ce parlamantarii au adoptat, recent, noi reglementari in domeniu. Concret, asociatiile pentru protectia consumatorilor  vor avea posibilitatea sa atace in instanta clauzele abuzive din contracte abia de la 1 octombrie 2013.

Proiectul de lege prin care se aproba OUG nr.4/2013 privind modificarea Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila a fost votat, miercuri, de deputati, cu o majoritate de 268 de voturi "pentru" dintr-un total de 272.
 
Prin acest proiect de act normativ, se aduc modificari importante la Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, in sensul ca data de intrare in vigoare a unor dispozitii a fost amanata pana la 1 octombrie 2013.
 
"Art. 82. - Prezenta lege intra in vigoare la data prevazuta la art. 81, cu exceptia dispozitiilor art. 80, care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al României, Partea I, si a dispozitiilor art. 38 pct. 1 si 2, care intra in vigoare la data de 1 octombrie 2013", se precizeaza in proiectul legislativ.
 
Mai precis, asociatiile pentru protectia consumatorilor  vor avea posibilitatea sa atace in instanta clauzele abuzive din contracte abia de la 1 octombrie 2013, si nu din 1 iulie, asa cum era prevazut initial. In situatia in care acestea vor fi declarate abuzive, atunci comerciantul va fi obligat sa elimine clauzele din toate contractele aflate in curs de executare si din cele preformulate.
 
De asemenea, procesele ar urma sa se judece la tribunalul de domiciliu al comerciantului, cu o singura cale de atac la Curtea de Apel.
 
Categoria de comercianti – consumatori cea mai afectata de reglementarile privind clauzele abuzive este cea bancheri – clienti. Prevederile sus mentionate au starnit valuri de reactii negative in randurile bancherilor, care s-au declarat nemultumiti de faptul ca decizia finala intr-un proces ar trebui sa ii revina unei instante supreme, precum Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu uneia inferioare, pentru ca in acest fel s-ar asigura o practica unitara.
 
In plus, avand in vedere numarul mare de procese intentate de clienti bancilor, odata cu introducerea OUG nr. 50/2010, sefii institutiilor de credit sunt ingrijorati de impactul pe care l-ar putea avea eliminarea clauzelor din toate contractele de credit, fapt care ar duce la pierderi majore pentru banci.
 
O alta modificare adusa de proiectul de lege adoptat de parlamentari face referire la faptul ca daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contract, va anula procesul-verbal intocmit, lucru care urmeaza sa se aplice in procesele incepute in perioada 15 februarie – 30 septembrie 2013. Potrivit reglementarilor vechi, acest lucru era valabil pentru procesele incepute intre 15 februarie si 30 iunie 2013.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi adolescenți prinși la furat de jandarmi, ce bunuri s-au gândit aceștia să își însușească!

astăzi, 11:50

Doi adolescenți au fost prinși de jandarmi sâmbătă noapte după ce au furat trei geci dintr-un club din municipiul Botoșani, unde liceenii de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" pe...

PSD, prima reacție după ce Ciolacu a ratat ”calificarea” în turul doi: "Cine se bucură, nu înțelege!"

astăzi, 11:36

"Am greșit", a scris purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, pe Facebook. "Țara ca o pradă... Nu vorbesc ca PSD ist, nici ca prieten al lui Marcel, vorbesc ca rom&a...

Urmărire ca în filme pe o stradă din Dorohoi, pericol la volan înlăturat de polițiștii botoşăneni!

astăzi, 11:30

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi – Biroul Rutier, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe strada C.D. Gherea, din municipiul Dorohoi au...