Cizma second-hand, o afacere prospera pe saracia botosanenilor!

Cizma second-hand, o afacere prospera pe saracia botosanenilor!
Unde-i saracie nu-i tocmeala, dar si riscurile sunt pe masura! Dupa o perioada de toamna tarzie, iarna a dat buzna peste botosaneni, iar cumpararea cizmelor sau a bocancilor nu mai sufera amanare.

Tot mai putini botosaneni indraznesc sa intre in magazine, iar in piata, la concurenta cu incaltamintea chinezeasca de pe tarabe sunt in aceasta perioada cizmele si ghetele second-hand, vandute ca painea calda pe scarile din zona Pietii Centrale.

Vanzatorii de incaltaminte la mana a doua spun ca marfa pe care o comercializeaza este din piele, "de firma", si, chiar daca bocancii au mai fost purtati de nu se stie cine, sunt in stare buna.


Ieftin ca... pielea!

Preturile mici si faptul ca incaltamintea este din piele sunt principalele motive pentru care foarte multi botosaneni prefera sa isi cumpere incaltaminte second-hand pentru iarna.

"Noi nu avem probleme cu vanzarea. Oamenii cumpara pentru ca nu au bani sa isi ia din magazin o pereche de ghete noi. Aici gasesc cizme cu maxim 250.000 de lei vechi, iar o pereche luata din magazin costa peste un milion. Cum sa nu cumpere oamenii, la ce saracie e ? Iar incaltamintea e chiar de foarte buna calitate, sa stiti!", a spus una dintre vanzatoare.

Alaturi de doamna care vinde incaltaminte pe scari exista si un chiosc amenajat, in care botosanenii se ingramadesc la probat.

"La noi singura problema e ca nu avem toate marimile pentru acelasi model. De fapt, nu prea avem doua perechi de papuci la fel. Dar asta nu e o problema, sunt tot felul de ghete. Avem si cizme cu toc, si ghete pentru femei, si avem si incaltaminte barbateasca si pentru copii. Astia pentru copii sunt vanduti bine. Lumea nu are bani de ghete scumpe pentru copiii lor, dar nici nu vor sa le ia incaltaminte chinezeasca de la tarabe, pentru ca se strica repede si intra apa in ei. Astia, pentru ca sunt din piele si ieftini, ii fac pe oameni sa cumpere", a spus o alta vanzatoare. Interesata sa isi gaseasca o pereche de cizme pentru iarna, o botosaneanca a declarat ca nu este prima data cand isi cumpara incaltaminte second-hand. "Eu prefer sa imi cumpar de aici. Sunt ieftini, sunt facuti bine si sunt si foarte comozi. Chiar si asta-vara mi-am luat tot de aici. Astia stiu sigur ca nu imi fac bataturi. La pretul asta nici macar la tarabe nu gasesti, in piata. Iar aia nici macar nu sunt din piele. Acum chiar mi-am luat o pereche de ghete, ca m-a prins frigul in pantofi, si nu am de unde sa dau un milion si ceva pentru o pereche de ghetute noi", a spus o botosaneanca.


"Eu am pensia foarte mica, nu pot sa dau bani pe cizme din magazin!"

O alta femeie, pensionara, a spus ca nu isi permite sa isi cumpere incaltaminte noua, din piele.

"Eu am pensia foarte mica, nu pot sa dau bani pe cizme din magazin. Acum ma uit sa vad daca gasesc ceva ieftin si bun, cu talpa dreapta, ca eu nu mai pot sa port tocuri. Nu e prima data cand vin aici, dar nu gasesti mereu ceva care sa iti placa si sa se nimereasca si marimea. Nu ma deranjeaza daca au fost purtati, ca nu am bani sa mai fac si pretentii", a spus mahnita pensionara.

"Noi ii cumparam de la depozite de prin tara care vand en-gross. Ii alegem, ii curatam, ii dam frumos cu crema si abia apoi ii scoatem la vanzare. Dupa cum se vede avem foarte multa marfa. Doar azi avem scoase la vanzare cam 70 de perechi de papuci. Vindem si noi in functie de sezon, iarna ghete si cizme, iar vara sandale", a explicat vanzatoarea de pe scari.

Purtati, un pic tociti sau zgariati, pentru botosaneni nu conteaza decat pretul. Iar faptul ca sunt din piele pare a fi argumentul suprem cand vine vorba de achizitionarea unei perechi de incaltaminte la mana a doua. Majoritatatea celor care prefera sa cumpere astfel de incaltaminte, o fac  in detrimentul celor fabricate in China sau Turcia, a caror calitate lasa de dorit.


Riscuri!


Cu toate acestea, medicii dermatologi atrag atentia asupra riscurilor pe care le implica purtarea incaltamintei cumparate la mana a doua. Acestia sustin ca incaltamintea folosita este periculoasa, deoarece in mediul umed si cald din pantof se pastrează microsporii de ciuperci. Acestia pot fi transmisi foarte usor si pot duce la micoze ale unghiilor sau ale pielii. Desi nu sunt periculoase, micozele se extind si au tendinta sa reapara, daca persoana afectata nu urmeaza tratamentul corect. In plus, produc disconfort si sunt inestetice.



 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

astăzi, 09:17
20

O analiză a Ziarului Financiar, pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe, printre care și Botoșani, arată că fenomenul concedierilor colective s-a ...

Misiune contracronometru, în această dimineață: Bărbat scos din fântână, soția a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 08:23
498

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu...

Comorile Botoșaniului: Bisericuța veche de aproape trei secole în care creștinii își unesc și astăzi destinele! (Foto)

astăzi, 07:57
148

Aici, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, în micuța bisericuță de lemn pășea Regele Mihai al României.Bisericuța de lemn din Brăești este de o frumusețe cuceritoa...