Ciupercile pot inlocui carnea

Nutritionistii spun ca ciupercile, aceste adevarate mici minuni care rasar din pamant, pot inlocui carnea cu succes, mai ales ca au gustul si toate celelalte calitati ale carnii, fara colesterol, insa.

Ciupercile sunt bogate in proteine, minerale ca fierul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul, magneziul, fosforul si calciul, acid folic si contin vitamine precum A, B1, B2, C, fiind si singura sursa vegetariana de vitamina D.

Au, asadar, o compozitie bogata care inglobeaza nutrientii de care organismul nostru are nevoie ca sa functioneze normal in tot timpul anului si nu numai in anumite perioade.

Astfel, potasiul ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine scazute si previne atacul cerebral, in timp ce cuprul previne problemele cardiace si asigura o buna functionare a metabolismului.

Calciul din compozitia lor intareste oasele, iar fierul previne anemia.
Vitamina C, bine reprezentata, intareste imunitatea, prevenind, in acest fel, infectiile, destul de frecvente in sezonul rece, iar combinatia dintre proteine, fibre si vitamina B ajuta la un metabolism sanatos.

Pe langa faptul ca sunt hranitoare, fiind considerate un aliment de exceptie care poate asigura necesarul de nutrienti cam in aceeasi masura ca si carnea, ciupercile sunt si adevarate medicamente pentru multe persoane suferinde.

Pentru diabetici, ciupercile pot fi un aliment ideal si asta datorita insulinei naturale si enzimelor care ajuta la decompunerea amidonului din alimente. Ciupercile coboara tensiunea in cazul persoanelor hipertensive si controleaza migrenele.

S-a afirmat chiar ca niacina din compozitia ciupercilor ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Antibioticele naturale continute de ciuperci previn infectiile si grabesc vindecarea ranilor.

Ca si carnea, care acum, in postul Craciunului, poate fi inlocuita cu aceste minunate daruri ale pamantului, ciupercile se pot prepara in foarte multe feluri: fierte, prajite in ulei, la gratar sau incorporate in alte feluri de bucate ca salate, supe, tocanite, ciorbe, pilaf, ardei umpluti, pizza.

Cele mai sigure si mai sanatoase ciuperci, care nu te trimit la spital si nu-ti pun viata in pericol, sunt cele cumparate de la magazin, la borcan sau cutie ori vrac.

Atentie, insa! Vitamina B12, esentiala pentru buna functionare creierului si a sistemului nervos se gaseste numai in produsele de origine animala. In perioada postului, se recomanda un supliment de vitamina B12, deoarece lipsa acestei vitamine poate duce la oboseala, palpitatii si chiar stari de lesin, ceea ce ti-ar putea pune in pericol activitatea de zi cu zi.

Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cifrele dezastrului: Botoșani, județul cu cei mai puțini salariați din România!

astăzi, 09:53

Harta pieţei muncii din România arată o economie împărţită între două realităţi. În timp ce judeţele Cluj şi Timiş au reuşit să integreze peste 40% din populaţia ...

Expoziția de arte vizuale „Sărbătorile de iarnă, între imagine și narațiune”

astăzi, 09:00

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează și prezintă publicului, în perioada 19 decembrie 2025 – 8 ianuarie 2026, expoziția de arte vizual...

Leo Grozavu: ”A fost o toamnă fantastică. Cea mai bună din istoria clubului!”

astăzi, 08:22

Antrenorul echipei FC Botoșani, Leo Grozavu, a declarat, joi, că echipa sa a avut o toamnă de excepție, care, în opinia sa, este cea mai bună din istoria clubului. FC Botoșani a condus Sup...