Ciobanii din Botoșani s-au modernizat: își vând mieii pe Internet. Cât ajunge mielul de Paști!

"Un nepot mi-a spus să scoatem la vânzare miei și pe Internet. Este mult mai ușor așa, decât să merg la piață să plătesc și transport, și închirierea mesei". Crescătorii de oi din județul Botoșani țin pasul cu vremurile și nu se feresc să apeleze la metodele moderne pentru a-și vinde animalele.

Au intrat și ei în rândul comercianților online, iar site-urile specializate abundă în această perioadă cu anunțuri de vânzare de miei. Și cum reclama este sufletul comerțului, ciobanii încearcă să își prezinte marfa într-un mod cât mai atractiv. "Miei bine întreținuți", "Miei crescuți bio", "Merită văzuți", sunt doar câteva dintre descrierile din anunțurile de vânzare. Pentru a fi și mai convingători, unii comercianți pozează animalele și le pun mai apoi pe Internet.

Anunțurile le-au postat în mediul virtual din timp, fiind ciobani care au primit comenzi pentru mielul de Paști chiar și cu două-trei luni înainte de sărbătorile pascale. Un astfel de comerciant vinde anul acesta 40 de miei. Spune că pe lângă clienții fideli, cu ajutorul Internetului a reușit să își dezvolte "afacerea".

"La început vindeam miei la cunoscuți, apoi din vorbă în vorbă au început să vină și alte persoane. Un nepot mi-a spus să scoatem la vânzare miei și pe Internet. Am spus că nu strică să încerc și au început în scurt timp să mă sune oamenii, în special în perioada Paștelui, interesați să cumpere chiar și câte trei miei. Este mult mai ușor așa, decât să merg la piață să plătesc și transport, și închirierea mesei", a spus unul dintre botoșănenii care au descoperit că pot obține un venit de pe urma muncii lor prin intermediul tehnologiei.

În funcție de preferințele clienților, mieii pot fi cumpărați în viu sau crescătorii de animale îi sacrifică în fața cumpărătorilor, cei din urmă asigurându-se astfel că ceea ce cumpără este proaspăt. În unele cazuri, ciobanii asigură transportul mărfii la domiciliul clientului, însă cer mai mulți bani. Mulți dintre cei care cumpără însă în urma anunțurilor de pe Internet, se înțeleg cu vânzătorii și se deplasează până la locul unde aceștia cresc oile, ciobanii fiind cei care taie animalele, dar și în acest caz clientul mai lasă ceva în plus. 

Greutatea mieilor vânduți pe Internet de crescătorii de oi din județul Botoșani variază, între 10 și 25 de kilograme, la fel și prețurile. Dacă un client dorește să cumpere un miel viu plătește între 10 și 13 lei pe kilogram, dacă dorește carcasă, gata tăiat, trebuie să scoată din buzunar între 17 și 20 de lei pe kilogram.

"Miei frumosi si gustosi pentru un Paste ca la romani... 18 lei kg, mieii au intre 7-12 kg. Detin certificat de producator si crescator, mieii vor fi sacrificati in conditii de igiena maxima".

“Vand carne de miel 10 lei/kg in viu, 18 lei/kg carcasa, sunt hraniti cu furaje naturale in cele mai bune conditii. Pentru cantitati mari pretul este negociabil", sunt două dintre anunțurile de vânzare postate de crescătorii de oi din județul Botoșani.


Cumpărătorul îşi asumă responsabilitatea!

Cei care aleg să cumpere miei din alte spații decât cele autorizate de autoritățile sanitar-veterinare trebuie să știe că o fac pe propria răspundere, mai ales atunci când cumpără animalele gata tăiate. Autoritățile cu rol de control pe linia protecției consumatorului nu au nicio pârghie pentru a controla calitatea produselor, atunci când vine vorba de comerțul făcut de persoane fizice.

“Consumatorii care cumpără mieii în acest mod își asumă acest lucru, pentru că nu sunt avizați ce să verifice atunci când cumpără carnea. Recomand cumpărarea mieilor verificați sanitar-veterinar. Pentru cei cumpărați din alte locații își asumă responsabilitatea consumatorului care face acest lucru", a spus Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Botoșănenii care nu au încredere în miei cumpărați direct de la crescători îi pot achiziționa gata tăiați din piață sau din centrele comerciale. În magazine un kilogram de carne de miel se vinde și cu 26 de lei.

Am întrebat un specialist cum ne dăm seama dacă mielul pe care dorim să îl cumpărăm este cel mai potrivit pentru a-l avea pe masă de Paști, preparat sub diferite forme.

“Carnea trebuie să fie roșie, să nu prezinte urme de alterare. Un miel la șapte zile după naștere poate fi consumat. Pentru sărbătorile pascale toată lumea își dorește ca un miel să aibă cel puțin zece kilograme în carcasă, cu un jigou bine format. Gustul nu este dat de vârstă, ci de furajare. De la 14-15 zile poate fi consdierat ca și calitate gustativă că este foarte bun", a spus Ionică Nechifor, crescător de oi.

Cât privește veniturile realizate de pe urma comerțului online, în cazul persoanelor fizice, care vând ocazional, nu intră în vizorul ANAF, dar dacă vând în mod constant trebuie să știe să sunt monitorizate de inspectorii fiscali și trebuie să se înregistreze la autoritățile fiscale.
 

 

Spune-ne opinia ta